Колективна монографія «Дипломатична діяльність України у сучасному світі» є фундаментальним дослідженням, в якому ∂рунтовно висвітлюються найважливіші питання становлення та розвитку дипломатичної служби як основного механізму безпосередньої реалізації зовнішньої політики незалежної України. 

Спираючись на широку джерельну базу та практичний досвід, авторський колектив здійснив аналіз політико-правових та соціально-економічних засад України, які безпосередньо визначили і визначають напрями її зовнішньої політики в різних міждержавних обставинах. Особливу увагу приділено суперечливим процесам перехідних умов, які Україна перманентно переживає, що ускладнюють прискорений розвиток держави загалом, становлення її дипломатичної служби та подальше зміцнення позицій на міжнародній арені зокрема.

Відзначається особливість геополітичного становища України, яка перебуває на межі двох світових цивілізаційних просторів — Європи й Азії, що залишається визначальним чинником її міжнародної політики. Тож утвердження України як суверенної та економічно сильної держави є одним із важливих факторів гарантованого миру і стабільності на всьому європейському континенті. Треба відразу сказати, що наукові видання, присвячені дипломатичним проблемам, виходять в Україні нечасто. Причина очевидна — Україна як держава ще тільки формується, тому варто вітати кожне з них.

Монографія «Дипломатична діяльність України у сучасному світі» схвально прийнята в дипломатичних та наукових колах як аналітична і багатофункціональна, однаково цікава і професійним дипломатам та фахівцям-міжнародникам, викладачам, студентам, журналістам, історикам. Це перша, до того ж досить вдала, спроба відомих політиків, професійних дипломатів, науковців України на високому науково-аналітичному рівні висвітлити процеси розбудови дипломатичної служби України і показати її практичний внесок у забезпечення міжнародного визнання України та здобуття нею статусу повноправного і впливового суб’єкта міжнародних відносин

Гідний внесок для появи на світ цієї колективної праці зробили колишні міністри закордонних справ Анатолій Зленко та Геннадій Удовенко, а також відомі вчені й дипломати Валерій Солдатенко, Борис Гуменюк, Микола Кулінич та інші. Актуальність порушених авторами проблем не викликає жодних сумнівів, що реалізація європейської інтеграції як стратегічної мети України здійснюється у винятково нових міжнародних умовах, коли біполярний світовий правопорядок відійшов у минуле, й атлантично-європейська геополітична спільнота виявилася домінуючим чинником у ньому. Україна відійшла від радянської системи, яка збанкрутувала, і обрала сформовану на класичних демократично-правових засадах західну цивілізаційну модель.

Передумовою появи дипломатичної монографії стало видання об’ємного і змістовного щорічника «Україна дипломатична», 14 томів якого уже вийшло у світ і стало науковим набутком для дипломатів не тільки українських, а й зарубіжних. Аналіз майже п’ятисот публікацій практично з усього спектра міжнародної та дипломатичної тематики та аналітичної проблематики дає змогу дійти висновків: маємо ∂рунтовне періодичне видання, яке здобуло визнання не тільки вітчизняного і зарубіжного дипломатичного корпусу, а й політиків, науковців, істориків, соціологів, аналітиків, широкого загалу.

Відзначаючи позитивну роль «України дипломатичної» у становленні й розбудові національної дипломатії, слід звернути увагу й на те, що й інші праці даного циклу представляють вагомий науковий доробок не тільки для тих, хто безпосередньо на практиці займається міжнародною діяльністю, для студентів і викладачів вишів відповідного профілю, а й в цілому для всього відкритого громадянського суспільства, яке все активніше залучається до європейських та світових процесів.

Мені як дипломату хочеться відзначити, що монографія «Дипломатична діяльність України у сучасному світі» та 14 випусків щорічника «Україна дипломатична», подані Дипломатичною академією України на розгляд Комітету з державних премій науки і техніки як цикл робіт «Україна: фундаментальні проблеми міжнародного співробітництва», є унікальним узагальнюючим результатом ∂рунтовного дослідження становлення, розвитку та успішної діяльності дипломатичної служби у реалізації зовнішньої політики незалежної України. 

Сергій ПИРОЖКОВ,
Надзвичайний  і Повноважний Посол України,
академік