Учені з Кембриджа створили прототип «Нового Інтернету», що працює без серверів.

«Проект, що отримав назву Pursuit («Переслідування»), полягає у застосуванні до Інтернету ідеології децентралізованих пірінгових мереж, повідомляє Укрінформ. У них відсутні виділені сервери, а вузли мережі можуть виступати як у ролі серверів, так і в ролі клієнтів», - йдеться у повідомленні.

У мережі, розгорнутій на новій архітектурі, дані (або різні фрагменти одного блоку даних) зберігаються на користувацьких пристроях – наприклад, комп'ютерах і смартфонах.

Так, якщо ви хочете подивитися телевізійне шоу в он-лайні, воно не буде завантажуватися повністю з одного сервера, який до того ж може бути перевантажений або недоступний. Замість цього будуть завантажуватися фрагменти, що зберігаються в інших користувачів.

Як стверджують розробники, подібна система може забезпечити набагато вищий рівень збереження даних, стійкість до DDoS -атак (точніше їх неможливість і безглуздість) і відсутність інших слабкостей, характерних для централізованих сховищ інформації. Крім того, відпаде необхідність у величезних дата-центрах, які споживають масу енергії, займають великі площі і вимагають постійного обслуговування.

Однак у цього проекту є і свої недоліки. Для роботи такої мережі потрібна велика кількість пристроїв із достатнім об'ємом пам'яті (і згодою власника надавати її для зберігання непотрібної йому інформації), потужнішими батареями (бо постійна передача даних істотно підвищує витрата енергії) і якісним зв'язком.