Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

ЖНИВА. Незважаючи на труднощі, які спіткали державу, аграрії області демонструють відданість своїй справі та професіоналізм, вдень і вночі збираючи врожай. У Баштанському, Жовтневому, Казанківському, Новобузькому, Новоодеському, Снігурівському та ще п’яти районах подолали 100-тисячну межу з намолоту зерна. Нині найвища врожайність зернових культур — у Первомайському, Вознесенському, Казанківському та Кривоозерському районах, де збирають по 32—35 центнерів з гектара. Усього врожай зібрано на 95% площ.

Водночас із жнивами триває підготовка грунту для посіву озимих сільськогосподарських культур урожаю 2015 року, уже підготовлено 300 тисяч гектарів.

Як повідомляють у департаменті агропромислового комплексу області, щодоби на полях працювало 2324 зернозбиральних комбайни. При цьому добовий виробіток на один комбайн становив у середньому 18 гектарів.

Коментуючи хід жнив, перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Володимир Луста зазначив, що область досягла хороших результатів. «Звісно, були тривоги щодо врожаю цього року. Торік Миколаївщина зібрала 2,8 мільйона тонн, що було абсолютним рекордом за всі роки радянської та пострадянської країни. Особливо тривожили погодні умови: безсніжна зима, майже не було опадів навесні, три тижні тривали буревії, а в Березанському та Очаківському районах на 100% посівних площ була льодова кірка».

Утім, пройшли дощі, й аграрії врятували все, що змогли. Навіть в Очаківському та Березанському районах збирають по 15—17 центнерів з гектара. І це вважають добрими показниками, адже могли зовсім нічого не отримати. Нині фіксується вища, ніж торік, урожайність пшениці і ячменю. Так, середня врожайність озимого ячменю становить 27,4, озимої пшениці — 31,2, ярого ячменю — 21,6 центнера з гектара.

Що ж до ціни, то, попри зростання вартості іноземної валюти, палива, запчастин, мінеральних добрив та засобів захисту рослин, вона на зерно на світовому ринку знижується в середньому від 15 до 20 доларів на тонні. Тож середня ціна за тонну зерна ІІ класу становить 2,3—2,4 тисячі гривень, за пшеницю ІІІ та VІ класу — від 2,1 до 2,3 тисячі, за ячмінь фуражний у середньому — 2,1 тисячі гривень.

Спеціалісти вважають, що така крива ціни була і раніше, перші ціни завжди були знижені й з часом підвищувалися. Проте порівняно з іншими регіонами ціни на зерно на Миколаївщині — одні з найвищих.

І нехай увесь світ зачекає…

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА. Запорізький край жнивує всупереч агресору, що пнеться до нас зі сходу і палить вогнем найдорожче наше золото — колосисту ниву. Нині в аграріїв краю, як і в наших військових-оборонців, своя напружена пора — вибороти врожай у погоди, врятувати його від загарбників і заповнити дорогоцінним збіжжям засіки Батьківщини.

Директор департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Андрій Ревуцький підтвердив прогноз фахівців: цього року в області урожай очікують вищим, ніж торік. Тоді зібрали понад 2 мільйони тонн при середній врожайності 23 центнера зерна з гектара. Нині ж, хоча врожайність зернових у різних районах суттєво коливається (наприклад, у Михайлівському районі вона становить 31,6 ц/га, у Приазовському — тільки по 22 ц/га), за першими результатами вже маємо 25,8 центнера з гектара.

І перший мільйон тонн золотого зерна запоріжці четвертими в країні вже завантажують у свої засіки.

Хлібороби області збирають урожай з 817,2 тисячі гектарів ранніх зернових і зернобобових культур, з яких 563,6 тисячі — це озима та яра пшениця, 228,9 тисячі — озимий та ярий ячмінь, 1,2 тисячі — озиме жито, 2,5 тисячі — овес та 21 тисяча гектарів гороху.

Крім того, на площі 30,9 тисячі гектарів буде прибрано ріпак. На жнива вийшли 2705 зернозбиральних комбайнів. До речі, 46% із них — закордонного виробництва.

— Нині аграріїв забезпечили всім необхідним для проведення збиральної кампанії. Серед стратегічних завдань — дотриматися науково рекомендованих строків збирання врожаю (упродовж двох тижнів). Бо якщо затримаємося, матимемо втрати, — зазначив заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Олег Ніколенко на селекторній нараді з керівниками територій області щодо ходу збирання ранніх зернових культур нового врожаю.

Щоб заохотити хліборобів, під час жнив в області традиційно проводять змагання серед колективів збиральних ланок за найвищу продуктивність праці на приз заслуженого механізатора України Івана Мартиненка.

Одним із перших переможців цього трудового змагання визнано колектив ТОВ «Гайчур» Новомиколаївського району, який очолює Герой України Анатолій Головко.

За п’ять днів бригада комбайнера Івана Колесніченка та водіїв Сергія Сенгуріна й Олександра Пильгуна на комбайні TUCANO-440 з 6-метровою жаткою намолотили 1108 тонн зерна з площі 218 га при врожайності понад 50 ц/га.

Олег Ніколенко вручив колективу збиральної ланки заслужений перехідний приз імені Івана Мартиненка, а також Почесну грамоту колегії департаменту агропромислового розвитку ОДА та Президії обкому профспілки працівників агропромислового комплексу.

Окрім морального заохочення, хлібороби все ж сподіваються на гідну матеріальну оцінку їхньої праці. Тепер закупівельна ціна на пшеницю третього класу в області становить 2300 гривень за тонну, фуражна пшениця — 2200 гривень, ячмінь — 2000 гривень, ріпак — 4900 гривень за тонну.

— Для забезпечення населення області хлібом у 2014—2015 роках нам необхідно 230 тисяч тонн продовольчого зерна, — зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Ревуцький. — Частину зерна буде направлено на розрахунки за земельні паї.

За його словами, в області щорічно таким чином сплачують близько 600 мільйонів гривень у грошовому еквіваленті, що становить у середньому 3,2% вартості земельного паю. Нині по паях вже виплачено 20 мільйонів гривень.