Державний секретар США Джон Керрі.Після паризької зустрічі Державного секретаря США Джона Керрі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обидва посадовці виступили з окремими  брифінгами. Слова російського дипломата нам зрозумілі й без перекладу та допомоги «зелених чоловічків», а ось щодо американської позиції, то її деякі північно-східні ЗМІ, скориставшись нюансами перекладу, подали з певними викривленнями. Тож ми пропонуємо читачам квінтесенцію слів Джона Керрі, розміщену на сайті Посольства США в Україні.

За словами американського урядовця, «дипломатія відіграє найважливішу роль у наданні допомоги народу України, який прагне жити гідно в стабільній, мирній, єдиній і демократичній країні».

У ході чотиригодинної зустрічі Керрі, за його словами, дав ясно зрозуміти, що Сполучені Штати продовжують розглядати дії Росії на Кримському півострові як «незаконні і неправомірні». Керрі також сказав, що «дії Росії протягом останніх кількох тижнів призвели її до очевидного конфлікту з принципом верховенства права, міжнародним співтовариством і загальним ходом історії». Адже Генеральна Асамблея ООН, Європейський Союз, ОБСЄ та «Група семи» засудили агресивні дії Росії у Кримському регіоні України.

Постійна рада ОБСЄ на спеціальній сесії з українського питання 21 березня вирішила направити в Україну спеціальну наглядову місію міжнародних спостерігачів для сприяння зниженню напруженості й зміцнення миру, стабільності та безпеки, нагадав Керрі слова чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтера.

Держсекретар вирушив до Парижа для зустрічі з Лавровим у резиденції посла Росії 30 березня після того, як президент Росії Володимир Путін два дні раніше зателефонував президентові Бараку Обамі, щоб обговорити з ним ситуацію в Україні. Під час телефонної розмови, згідно з повідомленням Білого дому, Обама закликав Путіна відвести десятки тисяч російських солдатів у складі бойових частин від кордону з Україною.

«Сполучені Штати на кожному етапі процесу врегулювання проводять консультації з Україною, і ми не ухвалюватимемо жодних рішень за спиною законного уряду України, — запевнив Дж. Керрі. — Принцип зрозумілий: не повинно бути жодного рішення про Україну без участі самої України».

Перед зустріччю з Лавровим Керрі розмовляв із Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком і підтвердив рішучість США тісно координувати свої дії з Україною і підтримувати її протягом усього процесу.

І Сполучені Штати, і Україна висунули пропозиції щодо деескалації кризи у сфері безпеки та політичної кризи в Україні й навколо неї, сказав Дж. Керрі. За його словами, вони домовилися працювати спільно з урядом України для впровадження кроків, які зацікавлені сторони вже здійснюють у кількох пріоритетних напрямах, зокрема наступні:

 захист прав національних меншин;

♦ забезпечення мовних прав;

♦ демобілізація і вилучення зброї у нерегулярних формувань і так званих провокаторів;

♦ здійснення інклюзивного конституційного процесу;

♦ проведення вільних і чесних виборів під наглядом міжнародної спільноти.

Джон Керрі також сказав журналістам, що справжній прогрес в Україні повинен включати відведення великих російських військових сил, сконцентрованих на кордонах з Україною. Ці сили, на думку Дж. Керрі, створюють у межах України атмосферу страху і залякування.

Сергій Лавров заявив журналістам, що Росія прагне до створення в Україні нежорсткої федерації регіонів, кожен з яких самостійно обиратиме свою економічну, фінансову, суспільну, мовну та адміністративну модель. На це Джон Керрі однозначно відповів, що рішення про федералізацію України повинні приймати не Сполучені Штати і не Росія.

«Це справа українців, і українці повинні самі вирішувати своє майбутнє своїми силами з урахуванням прийнятних для них визначень», — наполягає американський дипломат.