Запорізькі комунальні підприємства, заклади й установи, які долучилися до системи ProZorro, за травень-червень зекономили 1,577 мільйона гривень бюджетних коштів. Нагадаємо, що Запорізька область перша в Україні перейшла на закупівлі товарів і послуг коштом бюджету через електронну систему ProZorro. Ця система має стати офіційним майданчиком, де проводитимуть тендери для всіх замовників товарів і послуг в Україні з 1 серпня цього року.

За попередніми даними, лише у червні сума економії під час закупівлі товарів, робіт і послуг становить 910 тисяч гривень. Найбільше заощадили на продуктах харчування (за два місяці розмір зекономлених коштів становив близько 11,3% початкової вартості, ще 6,3% вдалося заощадити на обладнанні — це майже 360 тисяч гривень).

Найвагоміші досягнення має комунальна установа «Територіальне медичне об’єднання «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», яка заощадила 85,7% початкової вартості товарів, комунальна установа «Запорізька станція екстреної (швидкої) медичної допомоги» — 82,1% початкової вартості. Лише за два місяці роботи системи ProZorro в 26 запорізьких комунальних підприємствах, установах і закладах зменшили видатки бюджетних коштів майже на 25% початкової вартості робіт і послуг.

— Ефективність нової системи вже оцінили десятки підприємств та установ, — коментує ситуацію перший заступник голови Запорізької облради Єгор Семенков. — Для обласного бюджету це дало понад 1,5 мільйона гривень економії. Сподіваюся, що після офіційного старту майданчика ProZorro в серпні поточного року громада Запорізької області матиме ще кілька «бонусних» мільйонів гривень.