Мінрегіон України створив експертну групу для невідкладного реагування у вирішенні питань об’єднаних територіальних громад. 

«Територіальні громади, що вже об’єдналися, опинилися у нових для них умовах, зіштовхнулися з багатьма питаннями, відповіді на які важко знайти, а на офіційні звернення для роз’яснень немає часу. На місцях працюють швидко, отже й експертні відповіді громади мають отримувати максимально оперативно», — повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

Для швидкого реагування на запити громад Мінрегіон запропонував об’єднати зусилля представників центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експертів. Створена експертна група відстежуватиме проблемні питання громад та надаватиме відповідні консультації органам місцевого самоврядування.

«В об’єднаних громадах уже відбулися вибори, сформовано ради, їхні виконавчі органи, обрано голів, затверджено бюджети. Але в процесі становлення громад виникає чимало запитань щодо організації виконання повноважень у галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, надання адміністративних та комунальних послуг, утворення ЦНАП, а також майнових та фінансових. Крім того, істотної підтримки об’єднані громади потребують у розробленні своїх стратегій розвитку, проектів та програм, які можуть фінансуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку, спеціальної субвенції, інших джерел. І наше завдання — допомогти, оперативно надати консультації», — зазначив перший заступник міністра.

Керівники об’єднаних громад можуть у будь-який час вийти на зв’язок з експертами — зателефонувати чи написати електронний лист і поставити свої запитання. Планують, що стосовно типових питань експерти інформуватимуть громаду. Склад групи і контакти експертів опубліковано на сайті Мінрегіону.

Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»