АПК. Того ж дня у рамках «Години запитань до уряду» з депутатами спілкувався міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Він поінформував про стан та перспективи розвитку аграрно-промислового комплексу.  Насамперед наголосив на тому, що АПК є бюджето-утворюючою галуззю. Так, надходження податків та зборів до зведеного бюджету від підприємств АПК торік становили 42,1 мільярда гривень, що майже на 5% більше від попереднього року. За 2010 — 2012 роки приріст валового виробництва галузі сільського господарства становив 12,7%, а у харчовій промисловості — 4%.  Вже у І кварталі цього року маємо приріст індексу обсягів сільгоспвиробництва на 5,8%, а приріст виробництва сільгосппідприємств становить 10,5%.

Крім того, нарощується експортний потенціал галузі. Микола Присяжнюк зазначив, що в 2012 році експорт продукції агропромислового комплексу становив 18,2 мільярда доларів США, що на 40% більше від попереднього року. Зовнішньоторговельне сальдо галузі є позитивним і досягло 10,5 мільярда доларів. «Ця тенденція триває і нинішнього року. За перший квартал зовнішньоторговельний обіг збільшився на 15%, експорт — майже на 11%», — зазначив міністр.

Говорячи про формування цьогорічного врожаю, він повідомив, що у доброму та задовільному стані нині перебуває 95,5% площ озимих і пересіювати доведеться лише на площі 500 тисяч гектарів (минулого року пересіювали 2 мільйони гектарів). Крім того, за словами міністра, ярих культур посіяно на площі понад 2 мільйони гектарів (75% від прогнозу). Водночас він наголосив на тому, що держава активно долучилася до фінансової допомоги аграріям через механізм форвардних закупівель. Зокрема, Аграрний фонд законтрактував 1,1 мільйона тонн зерна (виробникам уже спрямовано 923 мільйони гривень), а Державна продовольчо-зернова корпорація — 310 тисяч тонн зерна (аграріям спрямовано 130 мільйонів гривень). Микола Присяжнюк запевнив, що ця робота триватиме і до кінця весни буде профінансовано 4 мільярди гривень.

Крім того, урядовець зазначив, що за останні роки забезпечено стабільне виробництво олії, технічних, баштанових, овочевих, плодово-ягідних культур та картоплі. Найголовніше, за словами Миколи Присяжнюка, що це відбувається не за рахунок збільшення площ, а за рахунок інтенсифікації виробництва, поліпшення технологій і технологічних процесів. До того ж по всій країні розбудовується відповідна логістична інфраструктура (оптові сільськогосподарські ринки та сховища), що дало змогу забезпечити сталий розвиток внутрішнього ринку та відносно стабільну цінову ситуацію. «Нам вдалося мінімізувати сезонні коливання у першу чергу на овочі та фрукти», — зауважив міністр.

Також він наголосив на тому, що уряд і надалі розвиватиме тваринницьку галузь, допомагатиме формуванню сільськогосподарської кооперації та створенню родинних ферм, а також стимулюватиме виробництво аграрної техніки та оновлення парку тракторів та комбайнів на сільгосппідприємствах. При цьому Микола Присяжнюк заявив, що Мінагрополітики виступає за продовження пільгового оподаткування аграріїв до 1 січня 2018 року.