Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує істотно спростити тендерні процедури під час державних закупівель і перевести їх на електронні майданчики до кінця 2016 року. Про це днями заявив заступник міністра Максим Нефьодов.

«Задля цього наше відомство розробляє два законопроекти. Перший з них дасть змогу істотно спростити процедуру проведення закупівель та участі в них бізнесу. Так, буде проведено процедуру посткваліфікації. Це коли необхідні довідки та документи збиратимуть не всі учасники тендеру, а лише його переможець. Другий законопроект дасть змогу зробити торги електронними, а процедури їх проведення — прозорими», — вважає він.

Максим Нефьодов зазначає, що сам законопроект про електронні торги — це не документ, який розробляли лише у Мінекономрозвитку, так би мовити, за зачиненими дверима. Це плід праці багатьох експертів, урядовців та громадськості.

Посадовець зауважив: часто чиновникам закидають, що є ризик створення нової торговельної палати, де посередники зароблятимуть мільйони гривень. Проте він запевнив, що такого ніколи не станеться, а буде побудовано нову приватну структуру, яка стоятиме на сторожі чесної конкуренції та прозорих правил гри.

До початку 2015 року торгів через електронні майданчики в нашій країні не проводили. Проте нині як експеримент застосовують так звані допорогові закупівлі, коли обсяги товарів у них не перевищують 100 тисяч гривень, а робіт — мільйона. Також системою електронних торгів нині користуються й у разі закупівель для Міноборони, зрозуміло, на значно більші суми. Чиновники вважають, що пілотний проект Мін?оборони довів ефективність, задоволені й керівники цього відомства.

За словами директора департаменту регулювання державних закупівель Мінекономрозвитку Олександра Стародубцева, важливі не лише електронні торги, а й опанування системою електронного оскарження. «Насправді це важко зробити. І водночас без цього нелегко побудувати чітку, логічну та прозору систему електронних торгів», — додає він.

На думку Олександра Стародубцева, в Україні чимало великих компаній, які можуть бути ключовими замовниками систем електронних торгів, наприклад «Енергоатом».