Триває турне міністра закордонних справ Леоніда Кожари країнами Балтії. Наступною після Латвії стала Естонія, в якій чинний голова ОБСЄ перебуває з офіційним візитом. Так, у ході зустрічі глави вітчизняного МЗС із прем’єр-міністром Естонської Республіки Андрусом Ансіпом обговорено актуальні питання двостороннього співробітництва, зокрема в енергетичній та транспортній сферах, нові підходи до проблем енергобезпеки двох країн, створення умов для формування бізнес-клімату, взаємних інвестицій та ефективного використання транзитного потенціалу.

Відзначено позитивні тенденції торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, важливу роль спільної Між?урядової комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, третє засідання якої відбудеться на початку грудня в Таллінні.

Окрему увагу приділено європейській інтеграції України. Прем’єр-міністр Естонської  Республіки висловився за необхідність підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» в листопаді та підтвердив готовність естонської сторони надавати Україні підтримку й сприяння.

Леонід Кожара мав зустріч і з Головою Рійгікогу (парламенту) Естонської Республіки Ене Ергма, під час якої сторони обговорили перспективи активізації міжпарламентського співробітництва. Домовлено про поглиблення політичного діалогу, зокрема на рівні голів парламентів.

Ене Ергма запевнила у підтримці з боку Рійгікогу євроінтеграційного курсу України, зокрема необхідності підписання  Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та її подальшої ратифікації, повідомляє прес-служба МЗС.

У центрі ж перегорів з міністром закордонних справ Естонії Урмасом Паетом були питання європейської інтеграції України, підготовки до Вільнюського саміту «Східного партнерства». Урмас Пает також підтвердив цілковиту підтримку з боку Естонії євроінтеграційного курсу України.

Окрему увагу приділено підготовці та змістовному наповненню запланованого візиту до Естонської Республіки Президента Віктора Януковича.

Колеги констатували високий рівень взаємодії в рамках ОБСЄ, РЄ, ООН та інших міжнародних організацій, домовившись про подальшу активізацію такої співпраці. Леонід Кожара запросив главу МЗС Естонії відвідати Україну з офіційним візитом. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»