Ігор ВИННИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Організована кафедрою країнознавства і туризму Шевченкового університету міжнародна науково-практична конференція «Україна — Естонія: історія, культура, економіка» зібрала науковців, державних та громадських діячів із Таллінна, Кярдли, Києва, Житомира, Полтави, Харкова, Запоріжжя, Тернополя, Євпаторії.

«Українці в Естонії: проблеми асиміляції та інтеграції», «Тоталітарні режими і їх «відлуння»: аспекти досліджень», «Європейський Союз: досвід Естонії для України», «Туризм і рекреація: проблеми та перспективи» — такою була лише частина запропонованих до обговорення тем. Житель острова Хіюмаа журналіст і публіцист О. Самородній розповів про перші роки Естонії в Європейському Союзі, а колишній директор євпаторійської гімназії ім. І. Сельвінського уродженка Тарту Л. Никифорова ознайомила учасників заходу з доробком кримських естонців, які спромоглися завдяки згуртованості й розумінню важливості здійснюваного видати кілька кримсько-естонських збірок наукових праць. 

Голова Конгресу українців Естонії В. Коник спробувала зазирнути в недалеке майбуття української організованої громади в цій балтійській державі, а заступник голови естонської громади Харкова О. Сливченко оповіла про труднощі, що мали місце під час встановлення меморіальної дошки одному з керманичів української радянської освіти Я. Ряппо.

Під час прийняття учасників конференції в будівлі Посольства Естонії Надзвичайний та Повноважний Посол цієї країни в Україні С. Канніке висловив надію на продовження й розширення гуманітарних взаємин між нашими країнами, наголосивши, що очолювана ним інституція всіляко сприятиме цьому, а також розвиткові взаємовигідних економічних зв’язків між Естонією та Україною.