Україні потрібно впроваджувати ринкові механізми в енергетиці та не витрачати державних коштів на збиткові підприємства. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час прес-брифінгу в столиці. Міністр наголосив на необхідності лібералізації цін на енергоресурси для населення та збільшенні енергоефективності. 

«Україна споживає 43 мільярди кубометрів газу. А Польща, яка має економіку втричі більшу за нашу, — лише 18 мільярдів», — констатував Володимир Демчишин.

Досі українська промисловість покриває різницю між ринковою вартістю газу та субсидованою ціною, яку сплачує споживач. «Реалізуючи тисячу кубометрів газу за тисячу гривень, ми даємо всім споживачам дотацію. Але держава не може підтримувати ці субсидії тоді, коли більше коштів потребує оборонна галузь, а також потрібні гроші на проведення реформ», — пояснив міністр.

Треба навчитися економити. Фото Володимира ЗAЇКИ

Крім того, підвищення цін на газ для населення — умова Міжнародного валютного фонду для наступних траншів фінансової допомоги. Навесні 2015 року міністерство планує запропонувати підвищити ціну на 40% згідно з пропозицією МВФ.

«Вимога підвищити ціни на газ для населення ринково об∂рунтована і зможе істотно поліпшити стан української економіки. Ми не зробимо газ дорогим для всіх. Але принаймні 30% споживачів отримують субсидію без жодних підстав. Вони мають сплачувати за те, що використали», — сказав Володимир Демчишин. Міністр зауважив, що українці часто неефективно використовують газ, що призводить до збільшення рахунків за опалення. «Для менш збиткового споживання потрібно купувати лічильники, утепляти будинки, а також ощадливо витрачати енергоресурси», — сказав міністр, додавши, що Держенергоефективності удосконалює законопроект про надання пільгових умов кредитування населення за умови переходу на альтеративні види палива. Кредитування здійснюватимуть державні банки.

Крім того, він розповів про збиткові українські шахти. «У нас 52 тисячі людей видобувають 6 тисяч тонн вугілля. Собівартість українського вугілля — 2 тисячі гривень, ринкова ціна — 1 тисяча. 35 українських шахт збиткові. Тож зарплата 8 тисяч гривень кожному шахтареві на цих шахтах лягає тягарем на державний бюджет», — констатував урядовець. Як альтернативу розв’язання цієї проблеми  міністр пропонує  закрити збиткові шахти, виплачувати соціальне забезпечення шахтарям та надати можливість перекваліфікації.