Тимчасову проблему з подачею газу до Генічеська використали для чергового обдурювання інформаційні служби країни-агресора. Через шторм в Азовському морі свердловини, що там розміщені, короткий час працювали не на повну потужність, проте газ видобували й подавали до міста. До того ж ситуація швидко нормалізувалася. Повідомлення щодо використання російського газу на території Генічеська абсолютно не відповідають дійсності.

Про ситуацію, що склалася в Генічеську, розповів голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, зазначивши, що повідомлення про брак газу — це провокація агресора. «У Генічеському районі достатньо газу (його подають зі свердловин на Арабатській стрілці) для забезпечення потреб усіх споживачів. Нині маємо на свердловинах невикористані обсяги видобутого газу та достатні запаси в родовищі, щоб упевнено зустріти зиму. Потужність цих свердловин дає змогу тривалий час витримувати 20-градусні морози, а потім у разі потреби вмикають схему опалення приватного сектору твердим паливом зі збереженням централізованого опалення об’єктів соціальної сфери й багатоповерхівок Генічеська. Для розв’язання проблеми остаточно потрібно спроектувати і побудувати газопровід».

За попередніми домовленостями керівництва облдержадміністрації з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом заплановано розпочати будівництво газопроводу, який з’єднає Генічеськ із центральною газотранспортною мережею України. Це дасть змогу не лише інтегрувати Генічеськ в українську мережу, а й додатково газифікувати чотири райони області.

До речі, нині вищезгадані свердловини переведено на зимовий режим, вони працюють на максимальну потужність. Видобувають близько 65 тисяч кубометрів газу на добу, а в Генічеську використовують 28—30 тисяч кубометрів, тобто дефіциту немає. Проблема зі споживанням газу виникає, коли температура знижується до 20 градусів морозу. Тоді використання перевищує видобуток майже удвічі. Для запобігання критичній ситуації облдержадміністрація й розробила систему переведення соціальних об’єктів на альтернативні види палива. Тобто твердопаливні котли використовуватимуть одночасно з газовими. Жителям Генічеська також пропонують звернути увагу на програму «теплі кредити», яка дає змогу встановити твердопаливні котли з компенсацією до 50%.