ДОСЯГНЕННЯ. «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ показав на весь світ можливості професійних підходів. Досягнуті ним результати стали кращі, ніж у Європі та Америці», — з такими словами Віктор Янукович звернувся до колективу медичної установи, яка відзначала 2 квітня 10-ту річницю створення.

Глава держави зазначив, що за цей період у центрі проліковано майже 14 тисяч пацієнтів із вродженими та набутими вадами серця і близько 6 тисяч дітей віком до року. А 2009-го установа запровадила практику операції в перші години життя з використанням пуповинної крові для дітей, в яких до народження діагностовано критичну ваду серця, і провела 60 таких втручань.

За досягнення цієї мети Президент висловив особливу подяку медичному персоналу та фахівцям. «Розпочата в Україні медична реформа спрямована на побудову єдиного медичного простору, в якому, як у єдиному ланцюгу, злагоджено працювали б усі рівні медичної допомоги. Наша мета — зробити людей щасливими, тобто здоровими, — сказав він, а потім озвучив мотивацію для працівників медичної сфери: — Незважаючи на те, що середня заробітна плата зросла за минулі кілька років на 24%, до 2200 гривень, ми щороку підвищуватимемо зарплату не менш ніж на 10%, і цей рік не буде винятком».

Президент переконаний, що зростання доходів медпрацівників і поліпшення їхніх соціальних умов матиме позитивний вплив на розвиток медицини. Тому уряд розробить механізм щодо підвищення фінансової самостійності провідних медичних установ. У такий спосіб підвищиться ефективність їхньої роботи.

Бурхливими оплесками медики відреагували вже на фразу Віктора Януковича щодо фінансування Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії. За підсумком першого півріччя під час перегляду державного бюджету він пообіцяв передбачити 150 мільйонів гривень на закупівлю необхідного обладнання.

«Ми дуже хотіли б, щоб ваш медичний центр був прикладом підготовки тих кадрів, які необхідні сьогодні цій галузі, щоб ці кадри, які тут народжуються, переходили в нові центри, що створюватимуться по всій країні», — резюмував він.

У свою чергу директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Ілля Ємець подякував главі держави за постійну підтримку й допомогу та системний підхід до реформ у медичній галузі. Він розповів, що за десять років в установі обстежено 94 519 осіб, госпіталізовано 17 618, прооперовано 9841 дитину (зокрема торік — 2593). До слова, щороку тут лікують близько 2500 дітей, а понад 1500 — оперують.