На Полтавщині цього літа організованими формами відпочинку та оздоровлення планують охопити майже 78 тисяч школярів, на що використають майже 84 мільйони гривень. Це на 5,3 мільйона більше, ніж торік. Місцеві бюджети нададуть понад 16 мільйонів гривень, що на 1 мільйон 300 тисяч більше, ніж у 2013 році. Майже 12 мільйонів гривень з обласного бюджету використають здебільшого на відпочинок дітей пільгових категорій. Визначено 5 оздоровчих закладів, у яких оздоровлять 1800 дітей, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки. Про це повідомила начальник відділу у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко. За кошти обласного бюджету з 1 червня відділ направив 230 дітей на оздоровлення в обласні дитячі заклади і 225 — у табори на узбережжях морів материкової частини України.

Цього року 40-й оздоровчий сезон відкрило комунальне підприємство «Дитячий спортивно-оздоровчий центр «Горизонт», що перебуває на балансі виконкому Комсомольської міської ради. Заклад розташований у селі Запсілля за 35 кілометрів від Кременчука. Створений ще у 1973 році як один із підрозділів Полтавського гірничозбагачувального комбінату, центр за чотири десятиліття діяльності завоював славу одного з найкращих не лише на Полтавщині, а й в Україні дитячих оздоровчих центрів.

Місто дитячих усмішок

П’ять затишних двоповерхових корпусів з усіма зручностями «Горизонту» ховаються посеред лісу в екологічно чистій зоні. Діти віком від 6 до 17 років живуть у кімнатах по п’ятеро. Кожен загін має власну ігрову кімнату. Директор закладу Наталія Мартинович розповідає, що про здоров’я дітей тут дбає кваліфікований медперсонал, а харчуються дітлахи п’ять разів на день.

Оскільки діти — народ непосидючий, то дорослі подбали, щоб їхню енергію спрямувати в потрібне русло. Матеріальна база «Горизонту» дає змогу проводити різноманітні командні спортивні змагання, турніри, тур-зльоти тощо. Працюють футбольна та більярдна секції, шахово-шашковий клуб. Кожен загін має спортивний інвентар для проведення «Веселих стартів», рухливих ігор на свіжому повітрі, облаштовані футбольні, волейбольні, баскетбольні майданчики. Облаштували й літній концертний майданчик на 300 місць. У дощову погоду діти займаються у критих павільйонах. Є й власні медіа-центр і газета «Місто дитячих усмішок». Постійно діють гуртки м’якої іграшки, скульптурний, бісероплетіння, квілінгу, торцювання тощо. А ще тут можна навчитися англійської мови.

— Кілька років тому мій молодший син відпочивав в іншому таборі, то порівняно з «Горизонтом», це, як говорять у Одесі, навіть не дві різниці, а сім. Навіть «Артек» не зможе похвалитися такими корпусами й облаштуванням. У таких умовах, як тут, оздоровлюються діти в Чехії, де мені довелося побувати. Також цього літа сюди приїдуть відпочивати і оздоровлюватися діти із Криму та Донбасу, — розповідає голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук. — Хочеться, щоб таких центрів в Україні було якомога більше. І в цьому, я впевнений, нам допоможе реформа місцевого самоврядування, завдяки якій ми станемо заможнішими, у нас з’явиться більше можливостей.