Німецький уряд через банк розвитку KfW розширив спільний з Україною проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» та надав 7 мільйонів євро грантових коштів на реконструкцію соціальної інфраструктури: шкіл, дитсадків,   ФАПів, культурних центрів громад, систем водопостачання та водовідведення. Проект реалізовуватимуть у Львівській, Вінницькій та Кіровоградській областях. Упровадження інвестицій здійснюватиме Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ). Він передбачає співфінансування: 20% від місцевих громад та 80% від KfW.

— Для нас продовження цієї співпраці — це, в першу чергу, впровадження нових стандартів та європейської якості у наданні послуг соціальної сфери в Україні. Наша мета — зробити так, щоб кожен громадянин України, який потребує допомоги, отримував якісні соціальні послуги, — сказала міністр соціальної політики Наталія Королевська під час підписання угоди.

І додала, що цей спільний проект був започаткований ще 2005 року. За ним нині вже реалізують мікропроекти у Донецькій, Луганській областях, АР Крим, Києві та Львові загальною вартістю 17 мільйонів євро. А позитивні результати відчули понад 400 тисяч українців. Загалом за весь час співпраці був реалізований 301 мікропроект.

Посол Федеративної Республіки Німеччина Крістоф Вайль зауважив, що новий грант надійде до сімнадцяти громад, які найбільше потребують допомоги. «Нині ми перебуваємо у справді історичному моменті — за кілька днів від саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. І якщо там буде підписана Асоціація між Україною та Євросоюзом, далі відбуватиметься і політична, й економічна інтеграція вашої держави до ЄС. І так само буде дуже важливо наближати українські соціальні стандарти до європейських. Об’єднана Європа повинна об’єднуватися і в соціальному плані. Згадані проекти цьому активно сприятимуть. А ще — зміцненню дружніх відносин між Україною та Німеччиною»,— наголосив посол.

— У нових проектах ми звертатимемо пильну увагу на енергоефективність соціальних об’єктів. Адже енергозатратність української економіки у 16 разів перевищує німецьку. Понад 30% енергії, яку витрачають в Україні, використовується не завжди раціонально. Виходить, що, наприклад, учні мерзнуть у школах узимку, а витрати на опалення весь час зростають. Тому ми домовилися з нашими українськими партнерами, що реконструкцію соціальних об’єктів здійснюватимуть так, що вони підвищать свою енергоефективність принаймні на 15%, — наголосив директор KfW бюро в Києві Гуннар Вельцхольц.

А виконавчий директор УФСІ Віктор Мірошниченко поінформував, що новий проект розрахований на три роки. Очікується від 50 до 70 нових мікропроектів, вартість одного становитиме приблизно мільйон гривень. А ще збільшиться фінансовий внесок громади з 10% на попередніх проектах до 20% — на нинішніх: 10% від обласних бюджетів і ще 10% — кошти місцевих бюджетів та спонсорів.