Газова криза не застала зненацька комунальне підприємство «Харківські теплові мережі». Воно не лише не обмежить надання споживачам послуг, а й суттєво підвищить їхню якість завдяки модернізації устаткування та комунікацій. Програма оновлення розрахована на 5—6 років. Про це розповів директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв. За його словами, процес модернізації почнеться ймовірно вже наступного року як частина проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України», який реалізують спільно зі Світовим банком реконструкції та розвитку і Фондом чистих технологій.

Для цього проекту уряд відібрав низку підприємств ЖКГ, зокрема й «Харківські теплові мережі». Загальна сума позикових грошей за цим проектом становить 382 мільйони доларів США, з яких харківському підприємству виділять 107,3 мільйона. Кредит підприємство погашатиме за рахунок власних коштів упродовж 20 років. При цьому щорічний економічний ефект від реалізації проекту становитиме майже 180 мільйонів гривень, або в паливному еквіваленті — на рівні 100 тисяч тонн умовного палива. Термін окупності проекту — 5 років.

Сергій Андрєєв зауважив, що реалізація цього проекту дасть змогу скоротити споживання паливно-енергетичних ресурсів, знизити собівартість теплової енергії, підвищити якість послуг, а також ефективність і надійність системи централізованого теплопостачання міста. Для цього в Харкові побудують дві когенераційні станції на районних котельнях на вулицях Столєтова, 4 (4 МВт) й Академіка Проскури, 1 (1 МВт), реконструюють із заміною обладнання 53 котельні, модернізують турбогенератор №2 на ТЕЦ-3 тощо.

«Для харківських споживачів це означатиме насамперед підвищення якості комунальних послуг, створення передумов для зниження їхньої вартості та обставин, за яких споживач сплачуватиме тільки за реально одержані послуги. Покращимо екологічну ситуацію за рахунок скорочення викиду парникових газів», — зазначив Сергій Андрєєв. Він також повідомив, що вже розроблено техніко-економічне об∂рунтування, завершено переговори між банком і урядом та підписано всі необхідні угоди про надання кредитів. Залишилося лише підписати субдоговори.