Знімки з телескопів «Кеплер» і «Спітцер» уперше дозволили ученим подивитися на верхні шари екзопланети гіганта Kepler - 7b і скласти карту хмар в її атмосфері, об'єднаних у гігантську «білу пляму» в західній півкулі планети, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РИА Новости.

«Спостерігаючи за цією планетою за допомогою «Кеплера» і «Спітцера» протягом трьох років, нам вдалося побудувати карту цього гіганта. Ми не чекали побачити океани на планеті такого типу, проте нам вдалося знайти досить чіткі сліди віддзеркалень на карті газового гіганта, які можуть бути тільки хмарами», - заявляють фахівці з Массачусетського технологічного інституту в Кембриджі (США).

Дослідники розповіли, що ця планета є типовим «гарячим юпітером» - вона здійснює оберт навколо світила за п'ять неповних днів, а її поверхня розжарена до 1,1 тисячі градусів Цельсія. За своєю масою Kepler - 7b приблизно в два рази легший Юпітера і значно поступається йому в щільності.

Планета періодично проходить по диску світила, промені якого «прошивають» верхні шари атмосфери гіганта, що дозволяє вичислити її точну температуру і визначити хімічний склад атмосфери. Знімки і дані, зібрані «Спітцером», показали, що температура поверхні Kepler - 7b значно нижча, ніж на те вказували характеристики її світла в оптичній частині спектра. Це свідчить про те, що атмосфера Kepler - 7b відбиває вагому частину світла зірки.

Об'єднавши дані «Келпера» і «Спітцера», учені зрозуміли, що цим «відбивачем» була велика біла пляма в західній півкулі планети, яка, швидше за все, є гігантським скупченням хмар. Поки не зрозуміло, з чого складаються ці хмари і як вони формуються, проте вони є першим об'єктом такого роду, який людству вдалося побачити поза Сонячною системою. 

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»