ЗАКОННІСТЬ. Із 48 дітей, направлених адміністрацією Центрального району Миколаївської міської ради протягом 2011 року на оздоровлення до МДЦ «Артек» і УДЦ «Молода гвардія», лише 15  належать до пільгових категорій. Такі факти виявила прокуратура Центрального району Миколаєва в ході перевірки  додержання вимог законодавства в сфері оздоровлення та відпочинку дітей.

Як повідомила помічник прокурора Людмила Ткачова, на обліку в управлінні освіти Миколаївської міської ради в Центральному районі перебувають 114 дітей-інвалідів, 138 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування, четверо дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов`язків, 97 дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЄС, 18 із малозабезпечених сімей

— Однак адміністрація  району на оздоровлення направила лише 15 дітей пільгових категорій. Окрім того, перевірка засвідчила відсутність бази даних дітей пільгових категорій, які звернулися до адміністрації району та потребують оздоровлення, у зв’язку з чим неможливо визначити першочерговість надання путівок дітям пільгових категорій, — розповіла Л.Ткачова.

Також з’ясувалося, що значну кількість пільгових путівок до МДЦ «Артек» і УДЦ «Молода гвардія» надано на підставі сертифікатів всеукраїнських інтерактивних конкурсів «Колосок», «Кенгуру», «Левеня», «Лелека», правила яких не передбачають визначення переможців, які посіли 1—3 призові місця.

Сертифікатами цих конкурсів нагороджують усіх учасників, які за результатами набрали відповідну суму балів. Наприклад, відповідно до листа Міністерства освіти і науки України, у Миколаївській області за результатами Всеукраїнського конкурсу «Колосок-2010» із 10,5 тисячі учасників сертифікатами «Золотий колосок» нагороджено майже 4 тисячі дітей, сертифікатами «Срібний колосок» відзначено понад 7 тисяч, тобто майже всіх.  У зв`язку із цим надання пільгових путівок переможцям вказаних конкурсів призупинено до надходження подальших роз’яснень Міністерства соціальної політики.

Прокуратура виявила і факт надання пільгової путівки до МДЦ «Артек» без належної перевірки та повного пакета документів, тільки на підставі клопотання директора школи, що призвело до неправильного визначення часткової вартості путівки.