ТЕНДЕНЦІЇ. Відтік капіталу з відкритих інвестиційних фондів за минулий рік зріс удвічі  — до 54 мільйонів гривень. А середній рівень їх прибутковості — мінус 12,6%. Про це повідомляє Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ). Втім, на тлі падіння індексу «Української біржі» за 2012 рік майже на 35% збитки відкритих фондів мають вигляд втричі кращий за результати ринку. Вітчизняний фондовий ринок минулого року пас задніх, тоді як світові ринки цінних паперів демонстрували зростання. Серед фондових аутсайдерів Україна поступилася першістю лише Кіпру. 

«Зіпсували» погоду на вітчизняних фондових майданчиках податкові нововведення, через які торгівці цінними паперами стали дуже обережними. Вони утримуються від операцій, які можуть нашкодити їхньому бізнесу. З 1 січня цього року на позабіржові операції з цінними паперами (ЦП) введено податок у розмірі 0,1—1,5% від вартості реалізованих цінних паперів. Тому не дивно, що, за підсумками першого кварталу цього року, на неорганізованому ринку обсяги операцій з акціями та облігаціями знизилися вдвічі порівняно з цим же періодом минулого року. «В той же час запровадження акцизів позитивної динаміки щодо збільшення доходів до держбюджету не дало», — констатує генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко,

Хоча кількість компаній з управління активами (КУА) інвестфондів  минулого року збільшилася, проте ринок залишається пасивним. Наприкінці 2012 року на ринку діяло 1544 зареєстровані інститути спільного інвестування (ІСІ), з яких 1222 інвестфонди досягли нормативу мінімального обсягу активів. При цьому традиційно найбільш активним був сектор венчурних фондів, а от сектор невенчурних інвестфондів (відкритих, інтервальних та закритих недиверсифікованих корпоративних) зменшився. Серед основних причин ліквідації останніх — закінчення терміну їхньої діяльності або дострокова ліквідація через брак перспектив (при умові згоди учасників фонду).

Серед улюблених типів цінних паперів, які обирали компанії з управління активами для інвестування минулого року, почесне друге місце після акцій у зведеному портфелі цінних паперів диверсифікованих інвестиційних фондів посідали векселі. Їхня частка становить 12,3%. Втім, подальша доля цього фінансового інструменту викликає занепокоєння у фондової громадськості, а його частка в портфелях інвестфондів може суттєво зменшитися.

«В першому кварталі цього року банки практично призупинили операції з векселями у зв'язку з побоюваннями щодо можливих змін у податковому законодавстві». За словами голови ради УАІБ Дмитра Леонова, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку практично втратила важелі впливу на ринок цих цінних паперів, оскільки звітність за векселями сьогодні не є обов'язковою. Не володіє повною інформацією про те, що відбувається на ринку векселів, і Національний банк України. 

Торік українська галузь управління активами інституційних інвесторів відчула, що криза набирає нових форм. Позитив після прийняття довгоочікуваного закону «Про ІСІ», що набере чинності з 2014 року, знівелювало запровадження нового акцизного податку на операції з цінними паперами.