У Сумській міській бібліотеці імені Т. Шевченка відкрилася виставка робіт талановитої, на жаль, передчасно померлої художниці сумчанки Ірини Гуртовенко (1965–2005), присвячених творчості Тараса Шевченка. Створені ще в молодому віці, вони переконують: майстриня по-своєму неповторно і оригінально прочитала Кобзаря.

Як підкреслює мистецтвознавець Надія Юрченко, Ірина ще юною захопилася поезіями Тараса Шевченка, згодом створивши власний цикл творів. У цьому їй значну допомогу надав відомий сумський художник-графік Олексій Кузьменко, який, до речі, взяв участь у відкритті виставки і поділився спогадами про свою ученицю.

Чорно-білі станкові ілюстрації виконані в оригінальній техніці тушшю та друком на лінориті. В циклі — 28 робіт, присвячених таким творам, як «Перебендя», «Неофіти», «Княжна», «Наймичка», «Невольник», «Гайдамаки», «Причинна» та іншим відомим зразкам творчої спадщини Тараса Шевченка.

Від усталених академічних ілюстрацій аркуші сумської художниці відрізняються насамперед невимушеністю і простотою. Люди, тварини, предмети і пейзажі зображені як у старовинних сувоях — знизу догори, що нагадує своєрідну українську витинанку. І лише великі чорні й білі плями дають змогу їх виокремити і «читати».

Творчою родзинкою стали написи Шевченкових рядків, які супроводжують кожен аркуш. На перший погляд наче незграбні, вони додають колориту і шарму, створюють особливу духовну ауру світу Кобзаря.