Багато хто з нас мріє жити у теплій затишній домівці і якомога менше сплачувати за комунальні послуги. І не тільки мріє, а й з ентузіазмом готовий взятися до справи. Але зупиняють запитання «з чого почати?», «де взяти гроші?», «хто може допомогти?» тощо. Відтепер відповіді на чисельні запити жителів Дніпропетровщини стосовно впровадження енергоощадних заходів можна отримати в одному місці, не виходячи з дому. Саме для таких громадян у Дніпропетровській обласній раді розробили спеціальний, зручний у користуванні інтернет-портал http://energy.oblrada.dp.ua.

Зручний і корисний

Буквально «у два клики» тут можна знайти інформацію про національні та регіональні програми з енергоощадності, про технічну, юридичну і фінансову підтримку у сфері енергозбереження та про раціональне споживання енергоресурсів у побуті. На сайті також можна ознайомитися із сучасними передовими вітчизняними та зарубіжними розробками і технологіями, з рекомендаціями до законодавчої бази у сфері енергозбереження. Портал має віртуальні демонстраційні зони, довідково-інформаційну систему та багато інших можливостей.

«Сьогодні енергозбереження для Дніпропетровської області та для України стало одним з основних пріоритетів та умовою для виживання. Належний ефект воно матиме тільки за умови масового застосування відповідних технологій. Це можливо, якщо є об’єднання зусиль влади, ініціативи громади та інвестицій бізнесу. Тому ми маємо використовувати всі сучасні методи, передусім — можливості Інтернету, щоб донести людям, що енергозбереження необхідно, корисно і реально здійснити. Завдяки цьому інтернет-порталу кожен охочий зможе отримати вичерпні відповіді на ключові запитання: «що таке енергоефективність?», «які практичні результати вона приносить?», «що необхідно, щоб втілити їх у власному житті?» та «як стати учасником відповідних проектів?» А це означає, що до справи енергозбереження невдовзі долучаться тисячі жителів нашої області», — зазначив під час презентації порталу голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

Найкраще агітують реалізовані проекти

На Дніпропетровщині ведуть системну роботу щодо впровадження енергоощадних технологій, залучення до цього процесу пересічних громадян та міжнародних партнерів. Зокрема три роки в області проводять конкурс міні-проектів з енергозбереження серед самоорганізацій жителів будинків, який передбачає для переможців надання грантів з обласного бюджету до 50 тисяч гривень. За цей період втілено в життя 300 таких проектів. Інтерактивна карта області, розміщена на порталі, містить інформацію про реалізовані проекти, розповідає про проведені роботи й обсяги фінансування.

Ніщо так не впливає на людей, як вже зроблене. Реалізовані проекти — найкращий доказ їх ефективності. Так вважає директор дніпропетровського ОСББ «Вікторія-2» Ігор Турлюн. Спочатку він очолював об’єднання з двох під’їздів і розгорнув на них роботу. Скептично налаштовані сусіди подивилися … і тепер це ОСББ об’єднує три будинки, мешканці яких зрозуміли, що і вкладені в енергозбереження гроші до них повертаються, і умови проживання покращуються. «Вкладені в будинок кошти автоматично підвищують вартість житла. Ті, хто здає у нас квартири, дякували мені. Адже для багатьох квартира — це єдиний капітал, — розповідає Ігор Турлюн. — Перший проект нам було важко робити, потім вже легше. Тому такі сайти дуже необхідні, адже люди не знають, як і що робиться. Потрібен поводир, щоб було до кого звернутися. Спасибі обласній раді за підтримку. Думаю, портал — це дуже хороша річ».

Навчаються й учні, й педагоги, й батьки

Дніпропетровська спеціалізована школа №134 гуманістичного навчання та виховання — одна з переможниць обласного конкурсу для закладів освіти «Енергоефективність заради майбутнього». Конкурс передбачає впровадження проектів з утеплення шкіл, навчання школярів та вчителів енергозбереженню.

«Цей проект дуже цікавий і актуальний. Ми створили робочу групу, до якої увійшли педагоги, батьки, учні. Нам пощастило, що серед батьків є керівники ОСББ, які допомогли розробити і прорахувати проект, — ділиться досвідом директор 134-ї школи Лариса Кульбач. — Отриманий від обласної ради грант дав змогу нам покращити матеріально-технічну базу, загерметизувати зовнішні міжпанельні шви та замінити вікна. З обласного бюджету на проект нам надали 80 тисяч гривень і ще 80 тисяч — це депутатські, батьківські, спонсорські кошти. Також ми створили комісію з енергозбереження, проводимо лекторій для батьків і пропагуємо енергозбереження на нашому житловому масиві».

Долучитися до конкурсів і програм, започаткованих Дніпропетровською обласною радою разом із партнерами у сфері енергозбереження, на новому порталі можна в онлайн-режимі. На сайті також налагоджений зворотний зв’язок: є форум, де відвідувачі зможуть ділитись своїми думками, досвідом та пропозиціями щодо енергозберігаючих заходів, є можливість поставити запитання модератору порталу, зателефонувати у кол-центр — (056)742-80-07. Тож жителі Дніпропетровщини можуть долучитися до процесів енергозбереження й отримати необхідну консультацію від фахівців.