Рівненщина — одна з трьох областей України, яка торік досягла приросту промислової продукції на тлі загальноукраїнського падіння.

— Це стало можливим завдяки трьом чинникам. По-перше, впровадженню високовольтної ЛЕП потужністю 450 кВТ, яка дала змогу Рівненській АЕС реалізувати найбільше електроенергії за всю її історію, а область цілком уникнула віялових відімкнень. По-друге, відновленню роботи вітчизняного виробника мінеральних добрив — «Рівнеазоту», бюджетоутворюючого підприємства. По-третє, в області не було відтоку інвестицій: від нас не пішов жоден інвестор, ще й додалося шість нових, які вже вклали в економіку краю 2 мільйони доларів. Це невеликі, але стабільні суми, — пояснив економічний феномен Рівненщини перший заступник голови ОДА Юрій Приварський.

Неабияк допомогло в такій динаміці й заміщення природного газу альтернативними, переважно місцевими видами палива: за цими показниками область на третьому місці в Україні. Скажімо, торік перевели на альтернативне паливо 42 об’єкти: 20 мільйонів гривень знайшли в обласному та місцевих бюджетах. Паралельно збудували 6 нових котелень за кошти держбюджету. А ще Рівненщина — друга в Україні за сумами відшкодування кредитів на енергозаміщення, якими активно користуються її жителі. Отож, без перебільшення, енергозбереження теж стало тією золотою рибкою, що вивела область у лідери.

— 2016-й не буде легким, тому від ефективної співпраці виконавчої та представницької гілок влади, громадянського суспільства залежить його результат. Позитивну динаміку, яка є, маємо примножити, — таке завдання ставить голова ОДА Віталій Чугунніков.