ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ. Президент Ірану Хассан Рохані закликав до проведення «серйозних та змістовних» перемовин щодо ядерної програми країни. На першій після інавгурації прес-конференції він сказав, що не має сумніву в тому, що обидві сторони зможуть знайти порозуміння.

Відразу ж після перемоги Рохані на виборах США заявили, що будуть зацікавленим партнером, якщо Іран справді почне шукати мирне вирішення проблеми. Речниця Держдепартаменту США Джен Псакі вважає, що Іран має зробити перший крок: «Є певні кроки, які вони мають здійснити, аби виконати свої міжнародні зобов’язання. Отож, мяч зараз на їхньому полі».

Водночас, на думку премєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, саме завдяки тиску на уряд Ірану вдавалося досягати результату: «Президент Ірану сказав, що пресинг не працює. Неправда. Єдине, що працювало за останні два десятиліття – то натиск. Й лише посилений натиск буде працювати зараз».

Рохані назвав ядерну програму Ірану «мирною» та оголосив, що вона триватиме й надалі. Він закликав вирішувати проблеми не погрозами, а шляхом переговорів.

Copyright © 2013 euronews