СПІВПРАЦЯ. Важко повірити, дивлячись на вкриті лісами Вижницькі гори, що колись тут було дно велетенського океану. Але неміряні поклади піску  тому підтвердження.  Майдан-Іспаське родовище піщано-гравійної сировини, відкрите у 1990 році і ретельно розвідане Львівською геологорозвідувальною експедицією, з прогнозними запасами у 40 мільйонів тонн корисних копалин вважається у своєму сегменті одним з найбільших в Україні.

Про необхідність його експлуатації в області говорять давно, оскільки нестача «сухих» кар’єрів провокувала несанкціонований вибір алювіальних покладів — піску і гравію — з русел гірських річок області: Пруту,  Черемошу, Сірету, що оберталося екологічними бідами для регіону. І ось завдяки закордонним інвестиціям у буковинському селі Іспас нарешті стало до ладу підприємство з французькими інвестиціями  із видобутку й переробки піщано-гравійної суміші, необхідної на ринку будівельних матеріалів. Розробка вестиметься відкритим та сухим способом. На урочистий запуск його виробничих потужностей завітала делегація з Франції на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом Франції в Україні Аленом Ремі.

Виробничники підкреслюють, що пріоритети новоствореного підприємства — безпека праці та гідні її умови, якісне соціальне забезпечення робітників і високі заробітні плати.

«Реалізація цього проекту дасть змогу створити десятки нових робочих місць в області, збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів, сприятиме розвитку транспортної, побутової та обслуговуючої інфраструктури, а також стабілізуватиме екологічну ситуацію в регіоні, зокрема  покращення водного балансу в зсувонебезпечних районах пригірських сіл Чорногузи та Іспас», — наголосив у своїй вітальній промові на урочистому відкритті цього довгоочікуваного виробничого об’єкта голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв.

 Буковина вкотре довела, що створений тут  регіональний бізнес-клімат сприятливий для того, щоб планувати та реалізовувати міжнародні інвестиційні проекти будь-якої складності. Адже продукція постачатиметься на внутрішній ринок країни з перспективою виходу на  ринки країн ЄС.