Нільс Мужнієкс не висловлює власних політичних поглядів. Фото Михайла МAРКIВAПрава людина на окупованих територіях сходу України та в Криму постійно перебувають у полі уваги Верховного комісара Ради Європи з прав людини Нільса Мужнієкса. За останні два роки, які минули після Революції гідності, він ушосте відвідує Україну. Комісар не висловлює власних політичних поглядів, а неупереджено оцінює події в країні з точки зору міжнародного гуманітарного права. І хоча його звіти мають лише рекомендаційний характер, проте влада дослухається до його справедливих зауважень.

Два дні свого візиту він провів в окупованому Донецьку. Під час прес-конференції у Києві за результатами візиту комісар розповів, що від липня минулого року, коли він востаннє відвідував Донецьк, життя в місті стало спокійнішим і «нормальнішим», але відчуття ізоляції окупованих територій набагато зміцніло. Він пояснює це тем, що більшість гуманітарних і міжнародних організацій втратили можливість працювати на територіях так званих ДНР і ЛНР. Комісар переконаний, що українська влада повинна мінімізувати ізоляцію Донбасу.

Повідомлення про те, що виплати пенсій людям з так званих «ДНР» та «ЛНР» на контрольованих українським урядом територіях було призупинено, «дуже стурбували» комісара. «Наскільки я зрозумів, це було зроблено для того, щоб викрити випадки шахрайства з отриманням пенсій тимчасово переміщеними особами, які насправді такими не є, але багато невинних пенсіонерів через це страждають», — сказав правозахисник, пояснивши, що, з погляду міжнародного гуманітарного права, пенсія — це власність, на яку громадяни мають право, незалежно від того, де вони проживають.

Люди, які потрапили в полон під час бойових дій, потерпали від жорстокого поводження як проросійських бойовиків, так і українських Збройних сил. Такого висновку Верховний комісар з прав людини дійшов після особистих бесід у Києві й Донецьку з колишніми полоненими. Вони розповіли комісару про жахливі умови утримування, приниження, знущання, жорстокі побиття, згвалтування. «На окупованих територіях це робили незаконні збройні угруповання, а, за словами людей з протилежного боку, їх катували не лише члени добровольчих батальйонів, а також СБУ», — розповідає комісар. Він зауважив, що дуже складно встановити, чи ведуть розслідування порушень прав людини представники псевдореспублік, оскільки «жодна з міжнародних організацій не має доступу в місця, де утримують ув’язнених на територіях «ЛНР» і «ДНР». Інша ситуація, за його словами, на підконтрольних українському уряду територіях, де такі порушення прав людини розслідує влада.

Нільс Мужнієкс вважає серйозною проблемою, «яка лише ускладниться з часом», пошук в Україні зниклих без вісти людей. За його даними, кількість таких осіб стрімко зростає порівняно з іншими країнами Європи. За даними СБУ, які йому надали під час візиту до Києва, нині кількість зниклих без вісти становить 690 чоловік, у Донецьку йому назвали цифру 411 осіб. Правозахисник пропонує залучити для розв’язання проблеми зниклих безвісти осіб міжнародні механізми. Він також пообіцяв викласти свої висновки та рекомендації у звіті, який буде оприлюднено за два місяці.