У столиці вже кілька років існує проблема, коли власники будинків самовільно врізаються в каналізаційну мережу. І тут справа не лише в тому, що комунальники не отримають платежів за користування відповідною послугою, а насамперед у тому, що таким чином виникає загроза тій самій каналізаційній мережі — ніхто не знає, де і яка аварія станеться і якими будуть її наслідки. Фахівці Київводоканалу намагаються виявляти порушників і відключати їх від самовільних врізань. Проте незаконні дії приватних домовласників — то, так би мовити, квіточки. Самовільним врізанням у каналізаційну мережу «грішать» і великі забудовники, у яких, здавалось би, усе має бути в порядку і за документами, і за фактом.

Однак… Кілька років тому київські комунальники боролися із забудовником, який звів багатоповерхівку якраз на каналізаційному колодязі, і стоки йшли «напряму», загрожуючи не лише аваріями на мережах, а й обвалом будинку.

І ось виявлено нового «каналізаційного пірата». Фахівці Київводоканалу виявили й ліквідували самовільне підключення забудовника, який споруджує житловий комплекс по вулиці Драйзера, 40 у Деснянському районі, до каналізаційних мереж сусідньої школи. Торік у березні забудовник отримав технічні умови, у яких містилися рекомендації щодо проектування підключення новобудови до каналізаційного колектора на вулиці Оноре де Бальзака та санації окремої ділянки колектора. Однак на сьогодні технічні умови на каналізування не виконані.

Загалом було ліквідовано три самовільні врізання в оглядових колодязях за периметром паркану будівництва. Але що відбувається на самому будмайданчику, чи немає там чергових ознак «каналізаційного піратства»? Це запитання поки що без відповіді, бо, як повідомила прес-служба Київводоканалу, доступу для обстеження до інженерних мереж у межах паркану в працівників Київводоканалу немає. Забудовник підключив об’єкт до шкільних мереж, які мають обмежену пропускну здатність. На приймання стоків великого житлового комплексу вони не розраховані, тож можна тільки уявити, які наслідки могли б бути і для школи, і для мешканців будинку.

А без виконання технічних умов новобудову не підключать до інженерних мереж, тож навряд чи новосели зможуть отримувати відповідні послуги. Утім, жодна секція будинку ще не заселена. Та чи здогадуються майбутні мешканці, який «сервіс» вони можуть отримати за свої кошти?