Американські фахівці з картографії допоможуть харків’янам створити нові сучасні карти регіону. Про це досягнуто домовленості на зустрічі заступників голови Харківської облдержадміністрації Марка Беккера і В’ячеслава Аббакумова з географом Державного департаменту США Лі Шварцом.

Як зазначив В’ячеслав Аббакумов, в області й досі користуються застарілими картами радянського періоду, тому для Слобожанщини, як і інших регіонів України, це злободенна проблема, яка потребує нагального розв’язання. «Особливо це актуально нині, під час створення територіальних громад, що пов’язано зі змінами в інфраструктурі регіону. І карти, укладені за допомогою наших американських партнерів, стануть хорошою підмогою для розвитку нових територій», — сказав заступник голови ХОДА.

Не менш важливо, за словами Марка Беккера, й те, що нові карти складатимуть з урахуванням питань, пов’язаних з безпекою регіону, адже Харківська область межує з Росією та окупованими територіями, де тривають бойові дії. Як розповів Лі Шварц, американські фахівці допомагатимуть в оновленні карт Харківської області, грунтуючись на демографічній інформації та відкритих даних земельного кадастру.

Оскільки реалізація проекту передбачає розв’язання широкого спектра наукових та інженерних завдань у різноманітних галузях з урахуванням картографічної спадщини України та особливостей сучасного етапу картографування, до роботи залучатимуть не тільки представників місцевої влади, а й співробітників вищих навчальних і наукових установ регіону.

Втілити перший пілотний для нашої країни картографічний проект саме в Харківській області, пояснив американський науковець, йому з колегами рекомендувало Посольство США в Україні.

«Посол Джеффрі Пайєтт порадив нам обрати Харківську область не тільки тому, що тут високий рівень технічної освіченості, а й тому, що керівництво обласної адміністрації відкрите для спілкування і готове до співпраці та впровадження реформ», — зазначив Лі Шварц.