Сергій ДМИТРУК 
для «Урядового кур’єра»

У столиці пройдуть заходи до 70-річчя звільнення міста від фашистської окупації. Вже в неділю, 3 листопада, киянам покажуть яскраве шоу — історичну реконструкцію форсування Дніпра. У «боях» в урочищі Ситняки на Троєщині зійдуться більш як тисяча учасників, а також військова техніка.

А 6 листопада відбудеться загальноміська хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто поліг на полях бою або помер після Великої Вітчизняної війни від хвороб і ран.

У цей день також зранку буде проведено церемонію запалення Вічного вогню на території Національного музею історії Великої Вітчизняної війни. А згодом біля могили Невідомого солдата пам’ять загиблих воїнів вшанує Президент України Віктор Янукович.

Далі — масштабне покладання квітів до могили Невідомого солдата. Вшанувати героїв прийдуть тисячі працівників київських підприємств, кияни, трудові колективи і громадськість. Біля станції метро «Арсенальна» всім охочим видаватимуть кульки та прапорці.

Об 11-й на Хрещатику і Майдані Незалежності розпочнеться ритуал підняття штандарта і військово-історична хода. По головній вулиці міста пройдуть військові оркестри, військова техніка часів Великої Вітчизняної, курсанти у формі солдатів, авіаторів, моряків.

Будуть й інші заходи, а закінчить усе молодіжний святковий концерт та святковий феєрверк.

Серед істориків та в суспільстві досі тривають дискусії щодо кількості загиблих радянських солдатів під час звільнення Києва, які приурочили до чергової річниці Жовтневого перевороту (Великої Жовтневої соціалістичної революції).