Україна не порушує графіка переговорів з ключовим кредитором країни — Міжнародним валютним фондом і очікує проведення засідання ради директорів фонду, як і планувалося, в липні. Про це повідомив журналістам міністр фінансів Олександр Данилюк після зустрічі з представниками технічної місії податково-бюджетного департаменту МВФ, яка оцінювала реформу Державної фіскальної служби України, повідомляє УНІАН.

Міністр заявив про те, що переговори України з МВФ щодо надання чергового траншу майже завершилися. «Ми майже поставили крапку в переговорах з МВФ», — сказав Олександр Данилюк, додавши, що частину завдань Україна все-таки не виконала. Зокрема не ухвалено закони про оскарження рішень за податковими боргами діяльності уповноважених економічних операторів. «Натомість ухвалили закон, який суперечить програмі, — мораторій на стягнення з боржників «Нафтогазу». Це конкретне порушення вимог МВФ», — розповів Олександр Данилюк. На його думку, уряд має «дуже акуратно співпрацювати з парламентом» у цьому питанні. «Сподіваюся, ми зможемо все вирішити», — сказав міністр і наголосив, що труднощі в парламенті не відстрочать рішення МВФ щодо України.

Як відомо, у березні 2015 року Міжнародний валютний фонд схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування — EFF — загальним обсягом 17,5 мільярда доларів терміном на 4 роки. Перший транш на 5 мільярдів Україна одержала торік у березні, другий, 1,7 — у серпні. Третій транш обсягом від 1 до 1,7 мільярда доларів Київ розраховує отримати одразу після засідання ради директорів МВФ щодо українського питання — в липні або на початку серпня.

Олександр Данилюк повідомив журналістам, що Мінфін має намір представити законопроект про ліквідацію податкової поліції в Україні як силового органу в складі фіскальної служби, а також розробити чіткі критерії, які даватимуть податківцям змогу передавати матеріали фінансових розслідувань до силових органів винятково. «Цей законопроект ми доузгоджуємо з МВФ, тому що фонд його підтримує, відтак вноситиму його на розгляд до парламенту», — пообіцяв міністр.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»