Новим головою Київщини призначено Максима Мельничука. Учора Президент Петро Порошенко представив колективу Київської облдержадміністрації нового керівника. Максим Мельничук замінив на цій посаді Володимира Шандру, який кілька днів тому написав заяву про звільнення за власним бажанням. Про це повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Петро Порошенко висловив переконання, що Максим Мельничук як людина з досвідом у міжнародній діяльності, вчений, спеціаліст з інвестиційних та інноваційних проектів зможе розвинути потенціал Київщини у нових напрямах. Глава держави розповів, що познайомився з новим очільником ОДА під час непростих переговорів щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. «Максим був учасником переговорів щодо угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС і добре знає можливості, які відкриває для нас ЗВТ», — зауважив Петро Порошенко. Він звернув особливу увагу на потенціал розвитку аграрного сектору країни загалом та Київщини зокрема, зазначивши, що доступ до нових ринків збуту пришвидшить збільшення надходжень до місцевого та центрального бюджетів, появу нових робочих місць.

Президент покладає на Максима Мельничука особливі надії. Фото з сайту president.gov.ua

За словами Президента, попри бойові дії та економічну нестабільність, Київщина повинна активно працювати в інвестиційному напрямі. Вже розпочала працювати Агенція регіонального розвитку, яка створюватиме інвестиційні проекти і шукатиме для них бізнес-партнерів. Триває активна робота з розвитку індустріальних парків. Сформовано інвестиційний паспорт Київської області, який містить 34 інвестиційні пропозиції. «Відтепер саме залучення інвестицій разом із децентралізацією стає одним із ключових завдань місцевої влади, одним із ключових критеріїв оцінки ефективності діяльності обласних і районних адміністрацій», — звернувся до нового очільника області Президент.

Під час робочої зустрічі з активом Київської області Петро Порошенко заявив, що після ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації й відповідного перехідного періоду інститут голів ОДА буде скасовано. «Змінами до Конституції в частині децентралізації передбачено скасування посад голів обласних і районних адміністрацій, скасування процедури їх призначення Президентом і запровадження обрання голів виконкомів обласної виконавчої влади на сесіях обласних рад, тобто передачу значної частини владних повноважень територіальним громадам», — конкретизував Президент.

Петро Порошенко висловив позицію щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України. «Одні лідери політичних сил щойно наголосили, що ми маємо побудувати мур і відгородитися від цих територій: віддати частину Донецької та Луганської областей. Але для мене позиція розкидання українськими землями аж ніяк неприйнятна», — наголосив Петро Порошенко, повідомляє УНІАН. Президент закликав  Україну об’єднатися і боротися за повернення частини Донбасу та Криму.

«Децентралізація — це важливий елемент повернення українського суверенітету на Донбас, причому без жодної поступки будь-кому. Цей проект писала Конституційна комісія із залученням найкращих фахівців», — резюмував Петро Порошенко. 

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»