ПРОМИСЛОВІСТЬ

У ТОВ «Керамейя», що в Сумах, стала до ладу нова потужна лінія з виробництва клінкерної цегли

Річна потужність лінії— 30 мільйонів штук. Порівняно з 2008 роком обсяги випуску цього сучасного будівельного матеріалу зросли в чотири рази — до 70 мільйонів.

Будівництво потужного промислового об’єкта розпочалося позаторік. Завдяки відпрацьованій системі надання дозволів іноземний капітал швидко знайшов дорогу до новобудови. Із загальних 15 мільйонів доларів, укладених у спорудження суперсучасної лінії, 10 млн надав як кредит Європейський банк реконструкції та розвитку. Решта — кошти  власників будівельної компанії.

У стислі терміни низка будівельних організацій звели тунельну сушку, два шахтозапасники, піч тощо. Всього вкладено до чотирьох тисяч кубічних метрів бетону, використано дві тисячі тонн арматури та металу.

Перша продукція нової лінії. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Як сказав голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь, нова клінкерна лінія на сумському підприємстві стала практичним утіленням соціальних ініціатив Президента України. Адже тут одержать високооплачувану роботу десятки городян, зростуть відрахування до бюджету, Пенсійного фонду.

За словами генерального директора «Керамейї» Івана Телющенка, як і на попередню продукцію,  виробничники дають гарантію сто років. Клінкеру вистачить не тільки для вітчизняного, а й європейського будівельного ринку. Наступними новобудовами стануть дві лінії — «ТеплоКЕРАМ», на якій випускатимуть за рік до 150 мільйонів великоформатних поризованих блоків, та «ДахКЕРАМ» — тут випускатимуть керамічну черепицю.