ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Харківські школярі першими в Україні отримали електронні підручники.

Перші 120 екземплярів дісталися десятикласникам фізико-математичного ліцею N 27 та гімназії N 6. Фактично так розпочався освітянський експеримент щодо використання нових технологій у вітчизняній школі. Харківським старшокласникам надано право не лише виявити свої знання та вміння працювати з сучасною технікою, а й першими сказати вагоме слово про те, чи є майбутнє у такого способу отримання навчальної інформації.

Голова облдержадміністрації Михайло Добкін повідомив про те, що в Харкові планується налагодити й виробництво електронних книжок. Для цього буде використаний наявний у місті потужний науковий потенціал. Він зазначив: якщо буде рішення організувати лише збирання електронних книжок, то на це піде усього кілька місяців, а якщо додасться ще й виробництво окремих деталей, вузлів, то, звичайно ж, знадобиться більше часу, оскільки для цього потрібне ще й спеціальне обладнання та підготовлені фахівці. Поки що харківські учні користуються продукцією американської компанії.

У школах до експерименту поставилися схвально. За словами вчителів, багато їхніх вихованців користуються букрідерами, в яких зберігається уся необхідна їм література.

- Наші учні давно йдуть в ногу із часом, - говорить вчителька фізико-математичного ліцею N 27 Марина Петрикова. - Як школярам може не припасти до душі ця новинка, якщо вона дає можливість не носити громіздкі паперові книжки, бо легко вміщає в собі інформацію з 22 підручників, необхідних за програмою.

Слова педагога підтверджують і самі десятикласники. Зокрема, Микита Маркевич радіє з того, що в електронному підручнику величезна кількість функцій, здатних читати досить багато форматів. Андрій Трошин також обома руками за ноу-хау, хоча й зізнається, що йому не зовсім зручно користуватися сучасним електронним підручником через те, що він лівша.

- Але я гадаю, - каже хлопець, - це тимчасові труднощі. Мені не звикати до того. Справлюся й з цією черговою проблемою. - Та можливо, що школяреві робити цього й не доведеться. Якщо електронна новинка у Харкові приживеться, влада обіцяє налагодити виробництво підручників і для таких учнів, як Андрій.