У сумському видавництві «Мрія» вийшла друком книжка «Осяйний вінок Кобзареві», присвячена маловідомим або ж новим епізодам перебування Тараса Шевченка на землі Конотопського району і Сумщини в цілому. Її автор — ветеран Сумської письменницької організації, відомий прозаїк, фольклорист і краєзнавець Іван Корнющенко, який мешкає в Конотопі. Упродовж кількох десятиріч він наполегливо і скрупульозно вивчає й досліджує сумську «Шевченкіану». Це перше видання у рамках підготовки до святкування 200-річчя від дня народження національного генія України.

Письменник пропонує читачам своєрідний духовний зріз величної теми, що стосується творчості Кобзаря як поета, художника, прозаїка. Окремі розділи присвячені вшануванню пам’яті Тараса Шевченка на тій чи тій території нинішньої Сумщини, яка тісно пов’язана з його життям і творчістю.

Книжку видано за підтримки голови Конотопської райдержадміністрації Олександра Лугового та голови Конотопської райради Анатолія Боярчука. Основну частину накладу буде передано сільським бібліотекам району.

Тим часом Сумська обласна організація НСПУ активно готується до урочистої ювілейної дати. Створено організаційний комітет з ушанування Кобзаря, планом передбачено низку заходів і видань. Зокрема чергове число традиційного обласного літературно-мистецького альманаху «Слобожанщина» буде повністю присвячене Тарасу Шевченку. Мистецькі заходи заплановані не тільки в Сумах, а й у глибинних населених пунктах. Зокрема Ромнах, Глухові, Кролевці, Лебедині, Конотопі, селах Шевченкове Глухівського і Конотопського, Лихвине Лебединського районів та інших.