Проблемами збереження миру в Європі переймалися очільники міжнародних структур та глави провідних європейських держав, провівши впродовж цього тижня низку зустрічей на високому рівні. Активну участь у цьому переговорному процесі взяв Президент Петро Порошенко, для якого боротьба за мир є не затертим гаслом, а конкретним завданням.

У німецькому місті Аахен разом з лідерами багатьох країн Європи й міждержавних інституцій він був присутній на церемонії вручення міжнародної премії імені Карла Великого Голові Європарламенту Мартіну Шульцу (премія є найпрестижнішою нагородою, що присуджують політичним і громадським діячам або закладам за видатний внесок у розвиток Європи).

Наш Президент подякував європейцям за єдність і підтримку народу України та привітав номінанта з нагородою, відзначивши його роль у розбудові єдиної Європи, виокремивши участь Мартіна Шульца в процесі синхронної ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Нині українці відстоюють та ведуть боротьбу за демократію, свободу, європейську гідність, — цитує слова Президента його прес-служба. — Ми можемо перемогти лише в разі єдності. Дякую Європі за солідарність з Україною та єдність».

Питанням сьогодення та майбутнього об’єднаної Європи присвятили свої виступи інші учасники поважного зібрання. Зокрема Президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що він разом із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель продемонстрували, що франко-німецьке об’єднання корисне не тільки для Європи, але й для України, яка нині не є членом ЄС. Ті зусилля, які доклали провідні країни Старого Світу для досягнення мирних угод у Мінську, повинні реалізуватися у стійкий та тривалий мир.

Також Мартін Шульц наголосив, що європейці, тримаючись разом, можуть багато чого досягти. «У нашій відповіді на кризу в Україні (цієї війни на нашому порозі) за останні кілька місяців ми досягли безпрецедентного ступеня взаємодії в нашій зовнішній політиці, — заявив він. — Національні уряди відклали індивідуальні інтереси і домовилися про єдиний європейський підхід. Поки жодна держава-член не порушила цього загального підходу. Це — успіх. Якщо кожен переслідує власні інтереси, то ми слабкі. Якщо ми єдині — ми сильні».

Українська криза — не проблема одного народу, вважає Мартін Шульц. Він нагадав присутнім, що на Майдані українці відстоювали європейські цінності, тримали європейський прапор. Тож для людей усього світу Європа є тим бастіоном, який стоїть на захисті людської гідності. Саме з нею народи пов’язують надію на краще майбутнє.

Серед цих народів — українці, шлях яким до цивілізованого світу перегородила Росія, розв’язавши війну на східному кордоні. Петро Порошенко під час зустрічі з Президентом Франції Франсуа Олландом наголосив на бажанні нашої країни врегулювати конфлікт мирним шляхом. Саме задля цього ми в односторонньому порядку виконуємо всі пункти мінських угод, чого не можна сказати про сепаратистів та їхніх московських кураторів.

Під час переговорів з іншими європейськими очільниками йшлося й про розгортання миротворчої місії на Донбасі, і про поступ України на шляху до євроінтеграції, і про співпрацю в економічній сфері. Петро Порошенко у розмові з Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером визначив подальші спільні кроки, спрямовані на повне виконання мінських домовленостей, вони скоординували спільні дії напередодні саміту «Східного партнерства» в Ризі, обговорили перспективи співробітництва між Україною та Євросоюзом, зокрема в енергетичному секторі, у сфері інвестицій.

А ще Петро Порошенко заручився підтримкою Президента Фінляндії Саулі Нійністьо у питанні подальшої консолідації Євросоюзу щодо України у врегулюванні воєнного конфлікту. Торкнувшись ситуації на Донбасі та стану виконання мінських угод, Президент України ще раз привернув увагу свого фінського колеги до необхідності розміщення в зоні конфлікту миротворчої місії. Він відзначив, що Фінляндія має багатий досвід у міжнародних миротворчих операціях, яким нині варто скористатися.

Насамкінець Петро Порошенко висловив сподівання, що на травневому саміті «Східного партнерства» щодо країн, які твердо заявили про свої європейські прагнення, буде проявлено більшу рішучість ЄС у реалізації цих намірів.