Пандуси, якими користуються інваліди-візочники і мами з немовлятами, встановлюють не лише перед під’їздами, а й усередині багатоповерхівок. Зокрема відкидний пандусний з’їзд встановили в будинку на проспекті Тракторобудівників, 94-а. Як розповів головний інженер підприємства, яке встановлює пандуси, Михайло Лисенко, це вперше у Харкові облаштували спуск із другого на перший поверх, проклавши його через три сходових майданчики.

«Ми порадилися з мешканцями і обрали найоптимальніший варіант, який би не заважав їм і був зручний дівчині-візочниці, що мешкає в цьому будинку на другому поверсі. Пандус неважкий: одна його частина металева, а інша — дерев’яна. Тому він легкий у застосуванні, його можна без труднощів відкрити», — пояснив Михайло Лисенко.

Пандус полегшеної конструкції успішно пройшов випробування візком директора благодійного фонду, що опікується інвалідами- біженцями з Донбасу, яка сама візочниця і знає, якою перепоною іноді бувають звичайні сходи. Фото автора

За його словами, встановлення таких пандусних з’їздів у місті триватиме. Ще один фахівці підприємства незабаром облаштують на підйом до першого поверху в будинку на вулиці Золочівській, 17-а, пізніше — до другого поверху на вулиці Танкопія, 37. Усього в цьому році в Харкові буде змонтовано 10 таких пандусів і майже 80 звичайних біля під’їздів та в інших місцях загального користування.

І це не остаточний список, він розширюватиметься, оскільки місцева влада визначила проблеми людей з обмеженими можливостями пріоритетними. У 2007 році в місті було створено Комітет з доступності інфраструктури. Відтоді, як повідомила заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан, в Харкові системно підходять до вирішення цих питань.

«Пандуси, які встановлюємо, — це доступність житлових будинків мамам із колясками, літнім людям, їм так легше підніматися. Живемо у великому місті, людям з особливими потребами необхідно в ньому пересуватися і почуватися комфортно. У нас уже працюють звукові світлофори, їх і надалі встановлюватимуть. Крім того, нас дуже непокоїть проблема користування міським транспортом людьми з обмеженими можливостями. Усі ці питання міська влада ставить на чільне місце, і ми намагаємося робити все можливе, щоб поліпшити життя харків’ян», — наголосила заступник міського голови.

А віце-президент громадської організації інвалідів «Креавіта» Олена Шингарьова поінформувала, що в деяких житлових будинках уже зробили за позабюджетні кошти розкладні пандуси, а для шести людей, яким нікому допомагати, обладнали окремі виходи з перших поверхів. За кошти міста пандуси встановили у 844 під’їздах.

Крім цього, у Харкові представники департаменту інфраструктури регулярно перевіряють міські маршрути, сідаючи в інвалідні крісла, щоб дізнатися, як водії допомагають таким людям. Нині перевіряють доступність харківських судів для людей з обмеженими можливостями.