ЕКСПЕРТИЗА

В шоколадних пастах справжніми какао-бобами лише пахне

Хто ж не любить шоколад — продукт, багатий на кальцій, магній, фосфор, які позитивно впливають на зовнішній вигляд та розум людини. Адже фосфор живить мозок, магній регулює клітинний обмін, кальцій забезпечує міцність кісткової тканини, тіаніни мають антибактеріальну властивість і перешкоджають утворенню зубного нальоту, фосфати і фтор зміцнюють зуби. Чим не ідеальний продукт? Проте шоколад необхідно вживати дозовано. Ще один важливий нюанс — ці дивовижні властивості належать справжньому шоколаду. Та на полицях магазинів є й немало шоколадних паст. Тож «Урядовий кур’єр» дослідив, з чого насправді їх виготовляють.

Інформація — на звороті етикетки

Ми вже неодноразово писали, що всю правду про свою продукцію виробники вказують малесенькими літерами на звороті банки чи коробки. Натомість рекламній інформації віддають чи не найкращі місця на етикетках. Недавня перевірка шоколадних паст, проведена центром експертиз «Тест», черговий раз це підтвердила.

Адже якщо уважно прочитати інформацію на етикетках шоколадних паст, легко переконатися, що справжнього шоколаду в складі продукту немає. Його роль виконує какао-порошок, який надає продукту гарного кольору, шоколадного смаку й аромату. Натомість у справжньому шоколаді є какао-масло, завдяки якому виготовлений з нього продукт, твердий та крихкий, легко тане в роті. Какао-масло — найдорожчий компонент справжнього шоколаду. Тому щоб надати пасті потрібної консистенції і збалансованого смаку, а також щоб здешевити, до її складу додають рослинні жири.

Горіхи ж у більшості паст є, але їх декларативна кількість істотно коливається — від 0,5 до 13%.

— У попередніх наших дослідженнях ми стикалися з випадками, коли виробники замість справжнього арахісу чи мигдалю додавали у пасту горіхові ароматизатори, — каже президент центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Звісно, справжні горіхи значно смачніші і корисніші за ароматизатори. Адже горіхи вирізняються високим вмістом жирів до 70%, які багаті на поліненасичені жирні кислоти. Білків у них також не мало, хоч до повноцінних вони й не належать. Чимало в горіхах мінеральних речовин, особливо калію, кальцію, фосфору та заліза, а з вітамінів варто виокремити Е, С і РР.

А трансжирів побільшало

Раніше кондитерські пасти експерти центру експертиз «Тест» досліджували в 2010 році. З того часу асортимент продукції, представленої в торговельній мережі, трохи змінився. Тож цього разу для дослідження фахівці придбали в торговельній мережі такі шоколадні пасти: «Nutella», «Бурешка», «Мульти-крем», «Премія», «Nussa», «Rik&Rok». Виготовлені вони в Польщі, Німеччині, Белігії, Італії, Україні, Росії.

Спочатку експерти перевірили маркування та пакування. І якщо з перевіркою щодо першого показника «піддослідні» впоралися, то до пакування претензії були. Дехто з виробників помилково називає свою продукцію шоколадно-горіховими пастами. Хоча насправді шоколаду в них немає, є лише какао-порошок. Тому правильно їх називати «горіхова паста з какао», тобто так як це написано на етикетках «Nutella» та «Премія». Або ж паста кондитерська з какао і лісовими горіхами — «Мультикрем». Неправильно іменувати «шоколадними» як це робили виробники «Nussa», «Rik&Rok», «Бурешка». А в пасті «Nussa» заявлено аж… 0,5% горіхів, тому горіховою її можна назвати лише відносно.

Також у експертів зауваження виникли до складу паст. Більшість виробників на етикетках не вказали, яку саме рослинну олію використовували під час виробництва. Лише у складі пасти «Nutella» зазначено, що до її складу входить пальмова олія. Крім того, виробники чомусь не розписують, які саме ароматизатори є в продукції «Премія» та «Rik&Rok». Також у них не прописана наявність горіхів. Аналогічна «проблема» і в «Бурешки», на її етикетці дуже дрібний шрифт, а у пасти «Nussa» харчова й енергетична цінність вказана не зрозумілою українцям мовою.

І чи не найголовніший етап дослідження — лабораторні дослідження. Фахівці перевірили в пастах жирність, наявність трансжирів та консервантів, вміст цукру. Зауваження висловили до пасти «Мультикрем»,де замість заявлених 33% виявилося 30,5%.

— Оскільки всі протестовані пасти виготовлені на основі рослинних жирів, ми вирішили перевірити в них наявність трансжирів, які провокують серцево-судинні захворювання, — розповідає Валентин Безрукий. — В Україні норм щодо вмісту трансжирів у кондитерських виробах немає, натомість є в державному стандарті «Спреди і суміші жирові». Масова частка трансжирів у цій продукції не повинна перевищувати 8%. На цю норму й вирішили орієнтуватися. З шести протестованих паст у чотирьох виявили лише сліди трансжирів, цілком можливо, що вони природного походження.

У двох зразках виявили підвищений вміст транс-жирів: 9,03% в пасті «Мультикрем» і 9,51% в «Бурешці». В тестуванні 2010 року в складі цих паст транс-жирів було менш як 8%.

Тож, як засвідчують дослідження, шоколадні пасти, які продають у вітчизняній торговельній мережі, загалом їсти можна. Але якщо дотримуватися правил здорового харчування, від таких солодощів краще відмовитися.