Про те, що в Україні забагато різного роду контролюючих інституцій, знають усі. На їхнє утримання витрачають значні суми з бюджету, хоча вони своєю активністю часто блокують роботу бізнесу, перешкоджаючи йому наповнювати державну скарбницю. За нинішніх непростих зовнішньополітичних та економічних умов, у яких опинилася Україна, уряд вирішив істотно скоротити кількість контролюючих органів. 

Напередодні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення на 70% скоротити витрати на утримання органів центральної виконавчої влади, які здійснюють контрольно-наглядові повноваження. За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, замість 80 інспекцій має залишитися максимум 20.

Оскільки витрати державного бюджету на утримання різноманітних інспекцій та контролюючих органів сягають понад 24 мільярди гривень на рік, а за рахунок хабарів у «тінь», за різними оцінками, виводиться майже 100 мільярдів гривень, тримати таку «армію» надто дороге задоволення.

На розширеній нараді під головуванням Володимира Гройсмана йшлося про скорочення кількості центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державний нагляд (контроль) у різних сферах. На переконання віце-прем’єра, необхідно ліквідувати тиск на бізнес, бо це сповільнює економічний розвиток і призводить до вимивання коштів з економіки.

«В чотири рази оптимізуємо кількість інспекцій, чисельність держслужбовців, відповідно зменшиться фінансування», — зазначив Володимир Гройсман і оголосив про формування робочої групи з представників органів виконавчої влади, яка вже на початку наступного тижня має сформувати пропозиції щодо переліку тих функцій контролю, які необхідно здійснювати в найважливіших секторальних напрямах. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»