Перебуваючи на українсько-російському кордоні Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин особливу увагу приділив проведенню інженерно-технічного облаштування кордону. Останнім часом це одне з найголовніших питань, яке не тільки широко обговорюється громадськістю, а й стало предметом ретельного вивчення Кабінетом міністрів України та прийняття відповідного урядового рішення. Йдеться про необхідність створення надійної лінії інженерних загороджень для унеможливлення безперешкодного подолання  кордону як диверсійно-розвідувальними групами, так й важкою військовою технікою. Про це інформує Відділ з питань взаємодії зі ЗМІ Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Генерал армії України Микола Литвин особисто перевірив ділянки відповідальності Донецького, Луганського, Харківського та Сумського  прикордонних загонів, побував на танкозагрозливих напрямках та місцях постійних нападів терористів та російських найманців, в тому числі в пунктах пропуску «Новоазовськ», «Красна Талівка», «Гоптівка»,  відділах  прикордонної служби «Новоазовськ», «Біловодськ», «Мілове».   

Вже неприхована агресія з боку колишньої братерської російської держави не залишає Україні іншого вибору ніж  будувати надійну систему оборони кордону з використанням різних видив інженерних загороджень. І поки на державному рівні до славнозвісної «стіни Коломойського» справа ще не дійшла, прикордонники самотужки  будують різні інженерні перешкоди. Це й протитанкові насипи та рови, бетонні перешкоди, колючи дроти, укріплені райони та блокпости, лінії малопомітних перешкод, сигнальні й протитанкові мінні загорожі тощо.  Все це поєднане з вогневим прикриттям має не допустити ворога на територію нашої держави.

Про те, що все це сьогодні вкрай потрібно, можна побачити хоча б по останніх  подіях на кордоні.

25 серпня на ділянці відділу прикордонної служби «Красна Талівка»  українські прикордонники виявили  та вступили в запеклий бій з диверсійно-розвідувальної групою, яка перетнула кордон з Росії. 2,5 години диверсанти  з території Росії підтримувалися вогнем з мінометів, двох БТРів та двох БМП. Також українських прикордонників атакували два бойових  вертольоти Мі-24, які обстрілювали їх некерованими  реактивними  снарядами.

Того ж дня зі сторони російського населеного пункту Весело-Вознесенівка вже вкотре було здійснено артилерійський обстріл по пункту пропуску «Новоазовськ».

А трохи раніше некерованими  ракетами та вогнеметами «Шмель» був обстріляний відділ прикордонної служби «Мілове».

Проте ворогу легко державний кордон України перетнути не вдасться. Прикордонники дуже швидко засвоїли  правила  позиційної  війни  та активно нарощують в прикордонні різні фортифікаційні загородження та будуть приховані споруди.

На сьогодні силами органів охорони державного кордону у взаємодії з підрозділами Збройних Сил України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, обласними державними адміністраціями здійснюються заходи з удосконалення інженерного облаштування державного кордону.

До виконання завдань залучається різноманітна землерийна техніка (екватори різних класів, машини для риття котлованів МДК-3, полкові землерийні машини ПЗМ-2).

З метою ускладнення переміщення через державний кордон техніки здійснюються заходи з улаштування інженерних загороджень на танкозагрозливих напрямках:  ровів завширшки 3×2 м – 109,9 км, інженерних загороджень з колючого дроту, пакетів малопомітних перешкод – 51,9 км. 

З метою забезпечення виконання завдань з охорони і оборони державного кордону облаштовуються опорні пункти прикордонних підрозділів, оборонні позиції в місцях несення служби прикордонними нарядами, у тому числі і в діючих пунктах пропуску через державний кордон, підготовлені до ведення кругової оборони військові містечка підрозділів, укриття для техніки. Особлива увага приділяється обладнанню бліндажів та перекритих щілин для захисту особового складу від засобів ураження.

Обладнано позицій для оборони: окопів – 465, у тому числі в пунктах пропуску – 130;  траншей – 11,95 км, у тому числі в пунктах пропуску – 1,6 км; бліндажів (перекритих щілин) – 112; захисних стінок із земленосних мішків  – 235; блокпостів – 29.

Заходи з інженерного облаштування державного кордону продовжуються та постійно удосконалюються.