Навесні букетик першоцвітів — чи не найромантичніший подарунок. Таким би він і був, якби продавці ніжних підсніжників вирощували їх на своїх обійстях. Однак частіше ці рідкісні, занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків рослини здобувають дикунськими методами. Тому задля їх збереження на Чернігівщині створюють рейдові групи, до складу яких входять державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, громадські інспектори з охорони довкілля, працівники лісової охорони. Вони здійснюють рейдові перевірки безпосередньо там, де ростуть першоцвіти, а також шляхів їхнього транспортування та місць реалізації, зокрема пунктів пропуску через державний кордон.

За словами керівника прес-служби Держекоінспекції у Чернігівській області Тетяни Войтенко, правопорушників було виявлено на території ботанічного заказника місцевого значення «Панченкове». На них складено адміністративні протоколи, які направлено на розгляд до місцевих судів. Вилучено 1180 штук підсніжника білосніжного. Збитки, завдані навколишньому природному середовищу, становлять 36 тисяч 580 гривень.

Екологи застерігають, що ми, коли тільки купуємо ці квіти, тим самим «допомагаємо» якнайшвидше зникнути цілому виду рослин.

 У природі стало менше на цілу галявинку краси. Фото надане Держекоінспекцією у Чернігівській області