У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі підписано Угоду про фінансування програми підтримки секторальної політики — Підтримка регіональної політики України. Від української сторони документ підписав в.о. міністра економічного розвитку і торгівлі — Торговий представник Валерій Пятницький, а від ЄС — Комісар Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган, який перебував з візитом у нашій країні.

Дія угоди дасть змогу залучити допомогу ЄС на суму 55 мільйонів євро (з яких 50 мільйонів є коштами секторальної бюджетної підтримки, а решта п’ять — технічною допомогою). Допомогу буде спрямовано на вдосконалення нормативно-правової бази регіональної політики; забезпечення стабільного і передбачуваного фінансування регіонального розвитку; зміцнення фінансової автономії місцевої влади; запровадження ефективної системи моніторингу й оцінки ефективності реалізації регіональної політики; посилення конкурентоспроможності регіонів України; покращення економічної, соціальної і територіальної згуртованості регіонів.

Угода буде впроваджуватися до 2020 року, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Кошти секторальної бюджетної підтримки надходитимуть до державного бюджету траншами (перший очікується у 2015 році).

В останній день свого візиту Йоганнес Ган провів брифінг, де розповів про виділення у грудні від ЄС для України близько 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги — в рамках виконання програми фінансової допомоги загальним обсягом 1,6 мільярда доларів.

Єврокомісар також однозначно заявив, що новий уряд України повинен якнайшвидше розпочати впровадження необхідних реформ. Цього чекають виборці й міжнародна спільнота: «І це буде найсильніший позитив, можливий сигнал, що будь-які спроби дестабілізувати Україну є марними», — переконаний Єврокомісар.

Отже, терміни проведення необхідних реформ для отримання Україною перспективи членства у Європейському Союзі у 2020 році, окреслені Президентом, є реалістичними. При цьому Україна може інтегруватися в Європейський Союз шляхом створення сильної і конкурентоспроможної економіки, з якою можна буде кооперуватися в єдиному європейському економічному просторі, передає УНІАН позицію високого гостя. «У Росії економічні показники падають, в ЄС — зростатимуть. Очевидно, в якому напрямі Україні треба рухатись. Ми хочемо бачити процвітаючого сусіда, з яким можна будувати економічну кооперацію», — наголошує Йоганнес Ган.

Він також пообіцяв відвідувати Україну щотри місяці для спостереження за ефективністю впровадження задекларованих владою реформ. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»