В Україні почала реалізовуватися нова програма, спрямована на підтримку розвитку сталих джерел енергії та енергоефективності в країні. Цю програму обсягом 100 мільйонів доларів США почав фінансувати Європейський банк реконструкції і розвитку.

Метою програми є впровадження нових навичок в енергетичному секторі України на основі фінансування проектів через мережу українських банків. Як зазначають експерти енергоринку, програма фінансування сталої енергетики є продовженням Української програми енергоефективності (UKEEP), яка реалізовувалася в 2007—2013 роках.

До реалізації тієї програми було залучено п’ять кредитно-фінансових установ, через які профінансовано 77 проектів енергоефективності по всій країні.

Першим банком, який взяв участь у новій програмі ЄБРР і отримав 20 мільйонів доларів США, став Райффайзен Банк Аваль. Експерти ЄБРР зазначають, що до реалізації цієї програми можуть підключитися й інші банки. Через них видаватимуться кредити українським компаніям на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності, скорочення потреби в енергії і поліпшення на цій основі стану навколишнього середовища.

Провідні експерти енергоринку вважають, що в сфері енергетичної політики ключовими завданнями уряду є диверсифікація джерел постачання енергетичних ресурсів у країну та підвищення енергоефективності.

У зв’язку з цим вони нагадують, що витрати енергоресурсів на одиницю ВВП в Україні вдвічі вищі, ніж у країнах Європейського Союзу. Очевидно, що з таким рівнем споживання енергоресурсів говорити про конкурентоспроможність української економіки наразі не доводиться.

До позитивних кроків уряду, які з часом дадуть змогу підвищити енергоефективність економіки, експерти відносять реформи на газовому та енергетичному ринках. Імплементація вимог Третього енергетичного пакета ЄС відкриє шлях до демонополізації внутрішніх ринків газу та електроенергії, створенню конкуренції на них. А це, на думку аналітиків, є фундаментом, на якому можуть приносити ефект заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності.

Позитивно висловлюючись про нову програму ЄБРР, спрямовану на підтримку розвитку стійких джерел енергії та енергоефективності в Україні, фахівці також підкреслюють необхідність активнішого використання інструментів грошово-кредитної політики Національного банку України. На їхню думку, він міг би щорічно виділяти довгострокове цільове рефінансування банкам від 15 до 20 мільярдів гривень під 2—3% річних на кредитування проектів, пов’язаних із тепломодернізацією громадських будівель та багатоквартирних житлових будинків.

Крім того, таке цільове рефінансування могло б бути спрямовано на заміну тепломереж. Потребу цільового фінансування житлово-комунального сектору експерти пояснюють тим, що саме в ньому у нас найбільші неефективні витрати енергоресурсів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»