Стан виконання спільних проектів, які реалізують в Україні за підтримки Європейського інвестиційного банку, обговорив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з президентом Європейського інвестиційного банку, головою ради директорів ЄІБ Вернером Хойєром.

Президент запропонував розглянути можливість фінансової та гуманітарної підтримки Донецької й Луганської областей, які постраждали від дій бойовиків. «Одержати таку підтримку до кінця року вкрай необхідно для України. Річ не лише в грошах та інвестиціях, а в інструменті реінтеграції країни», — сказав Петро Порошенко. Глава держави запросив президента ЄІБ взяти участь у донорській конференції для України, проведення якої заплановано на I квартал 2015 року.

Президент підтримав підписання угоди щодо проекту фінансування модернізації та реконструкції магістрального газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород, який передбачає надання ЄІБ 150 мільйонів євро для проекту на загальну суму 300 мільйонів євро. «Таке рішення демонструє високий рівень відповідальності Європейського інвестиційного банку. Це саме те, чого зараз потребують українці», — цитує слова Петра Порошенка його прес-служба. Такий проект сприятиме енергетичній диверсифікації та енергетичній безпеці не лише України, а й Європи.

Президент висловив велику зацікавленість у розширенні співпраці в різних сферах, зокрема залучення ЄІБ у допомогу розвитку державного та приватного секторів. Петро Порошенко висловив сподівання, що без зволікань буде сформовано новий коаліційний уряд, який негайно розпочне роботу зі створення сприятливого інвестиційного клімату, продемонструє успіх у боротьбі з корупцією.

Зі свого боку Вернер Хойєр також висловив сподівання, що новий уряд негайно візьметься до роботи, аби ще до Новорічних свят було підписано проекти, які готують.

Петро Порошенко поінформував про свою ініціативу щодо конституційних змін, спрямованих на децентралізацію влади й розширення фінансових можливостей місцевих громад. Це залучатиме інвестиції на муніципальний рівень і спрямує фінансування в енергоощадні технології, підвищить ефективність використання водних ресурсів, поліпшить механізми розрахунків та забезпечить ефективну протидію корупції.

Вернер Хойєр запевнив у готовності співпрацювати в питаннях децентралізації, відзначивши важливість надання державних гарантій під такі проекти. Він закликав Президента сприяти реалізації проекту завершення будівництва метро у Дніпропетровську.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»