Юрій СЄДИХ,
Президент Асоціації «Міжнародне
співробітництво» НСЖУ 
для «Урядового кур’єра»

АНТИТЕРОР. Основними причинами тероризму, як зазначено в Указі Президента Віктора Януковича від 25 травня 2012 р., є радикалізм, екстремізм, політизація проблематики міжнаціональних, етноконфесійних відносин, поширення громадянської нетерпимості та протистояння, насамперед у площині суспільно-політичних відносин, а також негативний вплив міжнародних терористичних і релігійно-екстремістських організацій.

Як протидіяти цим явищам? Відповідь на таке злободенне запитання спробували знайти учасники Міжнародного антитерористичного форуму «Ксенофобія — вірус екстремізму  та тероризму», що відбувся нещодавно в Києві. Його організувала громадська організація «Міжнародна антитерористична єдність», котра має статус учасника діяльності Ради Європи і яка запросила до розмови керівників та експертів Ради Європи, представників дипломатичних місій і міжнародних організацій, фахівців у сфері антитерористичної діяльності, громадських діячів, представників релігійних конфесій, а також неурядових  громадських організацій.

На форумі зазначалося, що протягом останнього десятиріччя в багатьох країнах світу помітно популярними серед молоді стали націоналістичні рухи. На жаль, подібні течії найчастіше стають стартовим майданчиком для екстремістських терористичних організацій. І хоча ідеологічні доктрини екстремізму й тероризму різні за змістом, вони обов’язково сповідують ідеї вищості певної національної, етнічної, релігійної чи політичної групи і системи її цінностей над іншими. Попри те, що така ідеологія чітко простежується в діях терористів і екстремістів, а в ксенофобів вона представлена в м’якшій формі, загальним у них є неприйняття людей іншої національності, іншого етносу, іншої культури, мови і релігії.

Ксенофобія однозначно несе в собі вірус екстремізму і тероризму. Протистояти цьому небезпечному явищу — завдання не тільки держави, а й громадянського суспільства. Міжнародна антитерористична спільнота вважає своїм обов’язком сформувати широкий фронт протидії екстремізму, тероризму, ксенофобії та пропонує як ефективний захід пропаганду ідей толерантності, діалогу культур і релігій.

Форум завершився прийняттям звернення до світової громадськості з пропозиціями посилення боротьби з проявами ксенофобії серед населення, зокрема серед молоді, а також зосередження уваги на розробці та імплементації в міжнародний соціум Стратегії громадської протидії тероризму.