Із 150 шахт, які діють на території України, 83 розташовані на окупованій території. Ці шахти в мирних умовах давали на-гора 38 відсотків від загального видобутку вугілля. Сьогодні під контролем держави перебуває 67 шахт, із них 37 підпорядковані Міненерго. 

Видобуток вугілля за десять місяців поточного року становить 57 мільйонів тонн. За цей самий період через бойові дії на Донбасі Україна  втратила майже 12 мільйонів тонн вугілля. Це 2,5 тонни в місяць. На складах запас становить 1,5 мільйона тонн, у тому числі 1,2 мільйона тонн — це газова група і 300 тисяч тонн антрациту.

Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков. При цьому, за його словами, на окупованих територіях Луганської та Донецької областей зберігається близько двох мільйонів тонн видобутого вугілля. Міненерго планує повернути його в загальний вугільний баланс держави.

Уже зараз тривають переговори про закупівлю та доставку вугілля з територій, які перебувають під контролем бойовиків, повідомив урядовець. «Я особисто веду переговори з нашими генеральними директорами, які перебувають у зоні АТО. Там і директори, там і фінансові, комерційні керівники, а вони вже своєю чергою ведуть переговори з лідерами так званих народних республік», — сказав заступник міністра. Додавши, що гроші за вугілля переводитимуть на рахунки державних банків, при цьому міністерство контролюватиме, аби ці гроші були спрямовані на зарплатні картки гірників, а також використані для оплати використовуваної шахтами електроенергії і підтримку  їхнього  робочого стану. Шахтарі зможуть отримати зарплату зі своїх карток на території, підконтрольній українській владі.

Він також повідомив, що кошти буде перераховано тільки після доставки вугілля на наші ТЕС і його перевірки на відповідну якість. «Ми не оплатимо ні тонни наперед. Наперед оплатити вантаж на цій території — це рівнозначно оплаті сомалійським піратам»,  — констатував Юрій Зюков, уточнивши, що оплата проводитиметься за чинною на сьогодні балансовою ціною 850 гривень за тонну (без ПДВ). Якщо балансова ставка буде вищою, платитимемо більше. Ціна буде, одначе, нижчою від вартості імпортного вугілля. Нагадаємо, що днями до України надійшло морем перше вугілля з Південно-Африканської Республіки. Вартість однієї тонни становить 86 доларів США.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо логістики, заступник міністра сказав, що відновлена інфраструктура зараз уже дає змогу постачати вугілля з шахт Донбасу на українські теплоелектростанції. Щодо фінансової спроможності оплати цих двох мільйонів тонн, то урядовець повідомив, що в бюджеті є відповідна сума на ці потреби. Якщо не вдасться домовитися про повернення вугілля з Донбасу, Міненерго продовжить закуповувати його за кордоном. Головне завдання нині — спокійно і впевнено пройти  осінньо-зимовий період.