Дев’ять доблесних льотчиків із вікопомного екіпажу ІЛ-76, який 14 червня терористи збили при посадці в Луганському аеропорту, через 40(!) днів урочисто поховали у Мелітополі в братській могилі. Довго тривала ідентифікація тіл загиблих. 

У тому літаку загинули всі, в тому числі члени екіпажу, службовці Мелітопольської авіаційної бригади під керівництвом заступника командира авіаційної ескадрильї, гвардії підполковника Олександра Білого. Вони доправляли до зони бойових дій продовольство, техніку, бійців-десантників. За свій героїзм були удостоєні високих державних нагород.

І понині ця трагедія залишається однією з найтяжчих втрат України за час проведення АТО. Тоді по гарячих слідах прокуратура Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у військовій сфері за цим фактом почала досудове розслідування кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258

КК України (терористичний акт, що призвів до загибелі людей і заподіяння значної майнової шкоди). Втім люди, які прийшли провести льотчиків в останню путь, закликали, аби справу розслідування довели до кінця, а винних покарали.

— Вони загинули як герої. Для мене вони назавжди залишаться живими, тому що я їх командир, а ще наставник і батько. Всі ці хлопці для мене як діти, яких я вчив виконувати команди, воювати і нести на своїх крилах віру, спокій людям, — сказав у своїй прощальній промові командир Мелітопольської авіаційної бригади, полковник ВПС Дмитро Мимріков. — Це для всіх непоправна втрата. Спасибі вам величезне, мої бойові товариші, за вірність Україні! Ви загинули заради того, щоб жили ми і наші діти.

Голова Запорізької облдержадміністрації Валерій Баранов пообіцяв підтримку сім’ям загиблих мелітопольських льотчиків: «Заради пам’яті цих хлопців ми повинні покарати всіх сепаратистів і бандитів. І тих, хто їх прислав на нашу землю, бо безвинно гинуть наші діти. Україна вже прокинулася, наші збройні сили зміцніли. Що ж до сімей загиблих, то ми будемо всіляко їм допомагати».

Окрім передбаченої державної допомоги у 610 тисяч гривень родинам кожного із загиблих льотчиків, як повідомили у прес-службі Мелітопольскої міськради, сім’ї дев’яти героїв отримають по 10 тисяч гривень. Ці гроші буде виділено з місцевого бюджету за рішенням виконкому. Крім того, допомогу буде надано і за рахунок благодійних внесків мелітопольців.

 Доблесний екіпаж знайшов вічний спочинок у братській могилі, де згодом встановлять меморіальний комплекс. Сімферопольська художниця Наталія Гриненко запропонувала городянам свій проект пам’ятника екіпажу ІЛ-76. Під час прощання біля Будинку офіцерів було виставлено її ескіз комплексу із зображенням дев’яти лелек, над якими в небі — підбитий літак.