Протягом року Мінінфраструктури закупить локомотиви, змінить аеро- та чорноморські порти. Урядовий брифінг міністр інфраструктури Володимир Козак присвятив темі підвищення транзитного потенціалу України. У цьому контексті він перерахував низку галузевих проектів, які планується завершити протягом 2014 року.

Так, залізничники збільшать обсяги модернізації залізничної колії до 325,7 кілометра (роботи триватимуть на головних вантажних і пасажирських напрямках), прокладуть 0,65 кілометра нового Бескидського тунелю. А в морських портах Мінінфраструктури та Адміністрація морських портів проведуть експлуатаційні днопоглиблювальні роботи (у філіях: «Дельта-лоцман», Іллічівська, Одеська, Херсонська, Миколаївська, Керченська, Білгород-Дністровська, Бердянська, Скадовська) та реконструюють причали.

Зокрема у порту Южний планується до жовтня реконструювати підхідний канал (під кінець 2013-го його глибину було доведено до 17 метрів із необхідних 21). Окрім цього, міністерство узгодить із паспортними характеристиками всі морські канали.

Трансформація міжнародного аеропорту «Бориспіль» сприятиме приходу нових авіакомпаній на український ринок та збільшенню пасажиропотоку. Зокрема під час літньої навігації до термінала D переведуть обслуговування внутрішніх рейсів, а у другому кварталі 2014-го там запрацює багаторівневий паркінг. Площу термінала розширять у 2,5—3 рази.

За словами Володимира Козака, у дорожньому господарстві готується концесійний конкурс на будівництво траси Львів — Краковець. Стартує й пілотний контрактний проект з експлуатаційного утримання дороги М-06 Київ — Чоп на ділянці від Бродів до Стрия. Її ремонтуватиме й утримуватиме впродовж 7 років іспанська компанія Elsamex.

А потім посадовець заявив, що міністерство заручилося підтримкою віце-президента та комісара Європейської комісії з питань транспорту Сійма Калласа щодо лібералізації вантажоперевезень. «Ми ведемо активні переговори, і я вже одержав від Сійма Калласа лист із підтримкою. Це потрібно, щоб повністю лібералізувати перевезення, відійти від обмеження перевезень, які ми маємо в 11 країнах», — пояснив міністр.

Окремо ж він розповів про плани закупити 59 вантажних електровозів. Придбає відомство й майже 2 тисячі вантажних вагонів. А наразі тривають переговори щодо спільного виробництва пасажирського електровоза з компанією Skoda.

На брифінгу Володимир Козак розповів, що старт стажування пілотів літаків Boeing і Airbus на авіатренажерах в Україні відбудеться до 2016 року. Для цього вже реконструюють так званий міжнародний центр підготовки авіапілотів і тренажерну залу. «Наші пілоти проходять стажування в Європі. Відтік капіталу йде з України. До кінця наступного року подібну підготовку проводитимемо безпосередньо на території України», — пообіцяв він.

А потім висловився щодо залізничного переїзду в Сумській області, на якому днями автобус зіткнувся з потягом. За словами посадовця, він обладнаний усіма необхідними механічними і візуальними засобами. «Видимість була з одного боку 500 метрів, а з іншого — 400. Працювала шумова та світлова сигналізація», — заявив він, додавши, що, згідно з поясненнями чотирьох осіб, які вижили, пасажири кричали водієві про наближення потяга, але той відповів, що встигне проскочити.

До слова, сім’ї загиблих в аварії одержать по 100 тисяч гривень, а постраждалі — по 50 тисяч гривень. Ці кошти виділять з резервного фонду держбюджету.