Письменник Володимир Гонський розповів пронове покоління героїв України та дав поради олігархам. За словами одного з провідних активістів «Майдану», нині, як ніколи, надзвичайно важливо підніматися з колін, відроджувати духовність, дбати про виховання патріотів.

Така тенденція нині помітна на всіх рівнях суспільства. Скажімо, школа бойових мистецтв «Пересвіт» займається не тільки розвитком фізичних здібностей, а й пропагує цілу філософію буття. Філософію, яка передбачає боротьбу з внутрішнім ворогом, самовдосконалення і, як наслідок, сприяння розвитку загальнодержавних потреб.

– Нині саме від кожного з нас залежить майбутнє України, каже письменник, громадський діяч, співак, один із активістів Євромайдану Володимир Гонський.

– А що скажете про нинішню молодь? 

Зізнаюся: навіть не сподівався, що це поколіннямолодих хлопців та дівчат,прекрасних й світлих, так вибухне на Майдані. Тай зараз продовжує вибухати в нашій армії новими героями, які повторюють долі повстанців сторічної давності на новому витку історії. Вони створюють нову, життєздатнішу націю.

– В одній зі своїх публікацій ви дали пораду Януковичу, Ахметову та всім олігархам: «Національна ідея, пам’ять, культура, патріотизм, рідна національна мова – це ваша найміцніша «криша». Чи прислухалися вони до неї?

– Дехто трохи прислухався. Але, на жаль, це біда їх навчила. Бачите, зараз навіть колишні регіонали викрикують: «Слава Україні! Слава Героям!». З українською мовою ще сумно, тому що зараз пішла якась хвиля підлабузництва. Думають, якщо звернуться до мешканців Сходу російською мовою, то вони їх краще зрозуміють. Це недалекоглядний тактичний хід. Адже багато російськомовних людей зі Сходу є патріотами України.

Ви досліджували історію УПА та Холодного Яру. Чи щось подібне можна спостерігати зараз?

– Нині такі чудеса героїзму творяться, такі подвиги! Тисячі українців готові  без пафосу писати нову сторінку епохи. Тому треба писати про цих людей і письменникам, і журналістам.

А ще недавно дехто запевняв, що ми пасивні, безініціативні, нездатні на вчинки…

 – Життя показує, що це не так. Ніхто не чекав Майдану,який спершу був тріумфальним, а в кінці таким трагічним. Найкращі журавлі українського генофонду віддали своє життя за Батьківщину. Завдяки подвигам цих героїв світ повинен збагнути, що Україна –це велика держава, а український народ – її творець. 

Ольга ЛОБАРЧУК
для "Урядового кур'єра"