Щоб отримати змогу працювати із захалявною книжечкою Кобзаря, науковцям світу доводиться записуватися в чергу. А охочим працювати зі спадщиною Тараса поза стінами місць постійного зберігання рукописів треба ще й шукати чималі кошти на страхування цих раритетів. Тепер понад 20 тисяч сторінок рукописів поета доступні вільно, цілодобово і безплатно. Досить лише клікнути комп’ютерною мишкою.

Спадщина Кобзаря сконцентрована на унікальному науково-освітньому порталі «Тарас Шевченко», що створений до 200-річного ювілею поета. Ініціатором проекту виступив Національний центр «Мала академія наук України». Протягом семи місяців більш як тисяча фахівців збирали і опрацьовували матеріали. До створення порталу долучилися науковці, юристи, програмісти, музейні працівники, дизайнери, школярі.

Зокрема, оцифровано рукописи Шевченка, які зберігалися в архіві Інституту літератури НАН України. Також портал дає змогу не виходячи з дому чи офісу здійснити тури 24 музеями та визначними місцями, пов’язаними з життям та творчістю Кобзаря. При цьому задіяно 3D-технології, що створюють ефект особистої присутності у виставкових залах українських Києва, Моринців, Канева, російських Орська чи Оренбурга, казахстанського Форту Шевченка, канадського Торонто.

На сайті розміщено документи, пов’язані з різними віхами біографії, зокрема близько 300 архівних раритетів, підготовлених до розміщення за сприяння Державної архівної служби. Знайти їх, як і будь-яку інформацію про події в житті поета, надзвичайно легко: спеціальна підпрограма-хронограф розписує життя Тараса буквально по днях.

Є на порталі й інформація про 900 пам’ятників поетові на території України. Завдяки Держкомтелерадіо отримано близько 200 відеозаписів — художніх та документальних фільмів, телепередач, майже 180 аудіозаписів — пісень на вірші поета та радіопередач. Також відцифровано оригінальну малярську спадщину художника — 800 творів, частину з них — 335 — докладно описано. Портал інтегровано із соціальними мережами, що полегшує його просування серед їхніх користувачів і дає змогу обмінюватися думками щодо спадщини Тараса та його особистості.

Представляючи в «Мистецькому Арсеналі» портал, який стане доступним загалу з 9 березня, президент МАН Станіслав Довгий розказав і про літературний конкурс «Розкрилля душі», який протягом останніх восьми місяців проводить Мала академія наук. Конкурс має дві номінації: дослідницька робота (об’єкт дослідження — публіцистика Тараса Шевченка) та літературна творчість (вірш, нарис, есе). Перший етап (регіональний, заочний) уже завершено. За його результатами експертне журі (голова — заступник директора Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України Сергій Гальченко) визначило переможців у кожній номінації. Другий етап — фінальний (всеукраїнський, очний) — стартував 3 березня 2014 року в Києві. До участі в ІІ етапі конкурсу допущено 94 оригінальні роботи (40 пошукових та 54 творчі). Переможців та призерів нагородять дипломами Малої академії наук та цінними подарунками. Кращі роботи видадуть окремим збірником.