РІЧНИЦЯ НА МАРСІ.Рівно рік тому американський планетохід Curiosity розпочав свою експедицію на червону планету. Він прибув на Марс 6 серпня 2012 року з 74-кілограмовою науковою лабораторією на борту.

За задумом НАСА, головна мета космічної місії Curiosity – знайти відповідь на одне з найбільш хвилюючих запитань людства: чи існувало життя на Марсі?

«Гадаю, що Марс особливо цікавий для людей, тому що ця планета – неподалік від нас», – каже фахівець НАСА.

Вже рік Curiosity розшукує і аналізує зразки породи Червоної планети. Він знайшов сліди сірки, азоту, водню, кисню, фосфору та вуглецю. Дослідження вже принесли результат, який породив нові запитання.

«Ми визначили, що певні форми життя теоретично могли існувати. Тепер потрібно дізнатися достеменно, чи це життя все ж таки існувало».

Нині Curiosity прямує до гори Шарп. Вона розташована за 8 кілометрів від місця приземлення марсохода. За марсіанським життям Curiosity, який обійшовся американський космічній агенції у 2,5 мільярди доларів, можна слідкувати в інтернеті. У марсохода нового покоління є своя сторінка у Twitter, за якою спостерігає майже півтора мільйони людей.

Copyright © 2013 euronews