Пакет документів щодо законодавчих змін у сфері охорони здоров’я може бути внесений на розгляд до парламенту наступного тижня, повідомив на прес-конференції міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. На запитання журналістів, чому внесення законопроектів відкладалося вже кілька разів, посадовець відповів, що більш оперативній роботі заважає бюрократія. «Якщо я і був нереалістичним щодо термінів, то через те, що не чекав такої інертності. Це ненормально, коли для вирішення якогось питання або узгодження документа мені треба особисто телефонувати тому чи тому міністрові», — сказав він.

Якщо парламент ухвалить зміни до законодавства, реформа може бути впроваджена з першого червня. Крім того, у ці ж терміни Мінздоров’я пропонує ухвалити й проект Національної стратегії реформування охорони здоров’я на період до 2020 року.

Що стосується змін у самому відомстві, то в МОЗ вже розроблена нова структура. «Нині триває пошук фахівців, спроможних обіймати ті чи ті посади, управлінців, готових працювати на результат у непростих нинішніх умовах», — сказав посадовець. Завершується відкритий конкурс на заміщення посади голови Державної служби з лікарських засобів. За словами міністра, є 10 кандидатів. З усіма Олександр Квіташвілі проведе індивідуальну співбесіду, після чого визначить ту кандидатуру, яку буде винесено на затвердження Кабінетом Міністрів.

Також у МОЗ розпочали процес здійснення державних закупівель, зокрема вже працює експертно-технічна група з визначення номенклатури препаратів, що закуповуватимуть державним коштом. «Одночасно ми збираємо інформацію з регіонів про їхні потреби, а також проводимо переговори з виробниками, щоб саме вони, а не посередники, брали участь у тендерах», — розповів заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. За його словами, оприлюднення перших тендерів відбудеться наступного місяця. У МОЗ наголошують, що планують зробити цей процес якомога прозорішим, зокрема шукають варіанти відео- та аудіофіксації.

Щодо закупівель через міжнародні організації, то МОЗ отримав від них попередню інформацію. За словами посадовця, через забюрократизованість усіх процедур цей процес проходить неоперативно. «Кожна міжнародна організація має свої вимоги, запити й формат співпраці, а Україна — свої. Тому провести міжнародні закупівлі так швидко неможливо».

З програм, де ситуація з препаратами критична, за словами Ігоря Перегінця, ліки надходять як гуманітарна допомога. Зокрема минулого тижня Україна отримала перший транш — вакцини проти поліомієліту через ЮНІСЕФ коштом уряду Канади. А препарати для лікування онкогематологічних хворих надійшли від німецької фармацевтичної компанії «Новартіс» на суму понад 400 мільйонів гривень. Вони вже в Україні, і наступного тижня їх поставлятимуть у регіони. 

Яна ВИШНЕВЕЦЬКА
для «Урядового кур’єра»